Krysser Norge i privat helikopter

Bevoktet av bevæpnet politi er Kjell Alrich Schumann, alias «Skyggen», blitt fløyet over hundre mil i helikopter. Det er blitt en dyr affære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicolai Heyerdahl

Kjell Alrich Schumann (38) ble pågrepet og siktet etter dødsranet i Stavanger 11. mai. For en måneds tid siden ble han fraktet fra Stavanger til Ringerike fengsel.

Turen foregikk i helikopter med bevæpnede vakter.

I går morges skiftet politiet mening om hvor Schumann skulle framstilles for varetektsfengsling. «Skyggen» ble fraktet tilbake til Stavanger og framstilt for fengsling i Stavanger tingrett.

Etter rettsmøtet ble han fraktet tilbake til Ringerike, også denne gang med helikopter. Fire politimenn skal ha passet på Schumann under flygingene. Også disse helikopterturene ble en dyr affære for politiet.

Rogaland politidistrikt har leid inn et privat selskap til helikopterturene. Private helikopterfirmaer opererer med en timepris på rundt 10 000 kroner. Det tar halvannen til to timer å fly helikopter fra Hønefoss til Stavanger. Schumann ble plukket opp - og satt av - på et sted like ved Ringerike fengsel.

FAKTA

Kjell Alrich Schumann (38), kjent som «Skyggen»

Pågrepet 11. mai, siktet for medvirkning til ranet av Norsk Kontantservice 5. april.

Beskrives som forkledningsmester og har fått tilnavnet fordi politiet mener han har hatt en rolle i flere uoppklarte ran.

Domfelt en rekke ganger for flere forhold.

Schumann er opprinnelig fra Flisa på Hedmark.

10 000 i timen

I går ble 38-åringen fengslet for fire nye uker - de første to i isolasjon. Politiadvokat Karsten Monsen forklarer transporten med den enorme mengden med politidokumenter i ranssaken.

-  Dette er mest et praktisk spørsmål, og denne uka har vi flere rettsmøter i Stavanger. Med 3000- 4000 dokumenter i saken er det lettere å flytte personer enn alle dokumentene, sier Monsen.

Fikk se på TV

Advokat Morten Furuholmen representerer Schumann (38) - som er fra Åsnes i Hedmark. Han reagerer på at Schumann blir fraktet fra sted til sted.

-  Jeg setter et stort spørsmålstegn ved politiets ressursbruk overfor Schumann. Det er ikke saklige holdepunkter for å legge fengslingsmøtet til Stavanger i stedet for Ringerike tingrett, som forrige gang, sier Furuholmen.

-  Fant ranspenger

-  Påtalemyndighetens begrunnelse overfor meg finner jeg svært lite tilfredsstillende, idet man hevder at det er lettere å frakte Schumann og fire polititjenestemenn i helikopter enn å oversende 30 permer til forsvareren og retten, sier Furuholmen.

Ranerne i Stavanger fikk med seg opptil 60 millioner kroner fra tellesentralen til Norsk Kontantservice. Politiet har bare funnet smuler av ransutbyttet.

Politiet mener at Kjell Alrich Schumann hadde med seg deler av ransutbyttet da han ble pågrepet på Frogner om kvelden 11. mai.

I sekken hadde han opp mot 100 000 kroner, stort sett i 200-lapper. Undersøkelser av pengene har ført politiet til konklusjonen at de var fra ransutbyttet.

KOSTBAR TRANSPORT: Politiet har tre ganger leid inn privat helikopter for å transportere ranssiktede Kjell «Skyggen» Schumann mellom fengselet og retten.