Krysset stengt bru: - Påberoper meg nødrett

Fylkeskommunen anmelder kornbonden Ole Andreas Trongaard for ulovlig kjøring over den stengte brua, Flisa bru. - Bør få konsekvenser, sier fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen.

SIVIL ULYDIGHET: Kornbonden Ole Andreas Torngaard står fram som en av bøndene som har begått sivil ulydighet og kjørt over den stengte brua. Foto: Sverre Viggen/Østlendingen
SIVIL ULYDIGHET: Kornbonden Ole Andreas Torngaard står fram som en av bøndene som har begått sivil ulydighet og kjørt over den stengte brua. Foto: Sverre Viggen/Østlendingen Vis mer
Publisert

Etter brukollapsen på Tretten ble det stengt 14 bruer for å undersøke sikkerheten ved bruene.

Flisa bru, som er en fagverksbru, er en av de stengte bruene. Den har nå vært stengt siden 16. august, noe som har skapt store trafikale utfordringer for flere yrkesgrupper.

Kornbonden Ole Andreas Trongaard har tidligere uttalt til avisa Østlendingen at han har vært svært kritisk til at brua skulle stenges, spesielt fordi han da må kjøre en omvei på to mil for å frakte kornet.

Tidligere denne uka valgte han derfor å ta seg ulovlig over brua seint på kvelden.

- Jeg tok valget å kjøre over brua fordi jeg var totalt utslitt etter mindre søvn. Jeg ser ingen andre muligheter for å levere kornet mitt, og jeg opplever ikke at det har gått opp for myndighetene hvor kritisk situasjonen er for oss bønder og andre yrkesgrupper som lastebilsjåfører, sier han til Dagbladet.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

KNALLHARDT: Flisa bru har vært stengt i nesten tre uker. Ole Andreas Torngaard, som daglig er avhengig av brua i sitt yrke som kornbonde, mener situasjonen er knallhard og uholdbar. Foto: Sverre Viggen/Østlendingen
KNALLHARDT: Flisa bru har vært stengt i nesten tre uker. Ole Andreas Torngaard, som daglig er avhengig av brua i sitt yrke som kornbonde, mener situasjonen er knallhard og uholdbar. Foto: Sverre Viggen/Østlendingen Vis mer

- Knallhard og uholdbar

Trongaard ønsker å få oppmerksomhet i saken og at myndighetene kommer på banen. Selv mener han at Statens vegvesen og fylkeskommunen ikke tar nok hensyn til alle yrkesgruppene som rammes.

- Situasjonen er knallhard og uholdbar, sier kornbonden som påstår at han ikke er den eneste som har krysset brua.

Han erkjenner at han forstår hvorfor brua er stengt, men han mener at Statens vegvesen har brukt altfor lang tid på å inspisere brua. Derfor er han også villig til å ta konsekvensen for sine handlinger.

Torsdag skrev NRK at Innlandet fylkeskommune har anmeldt Trongaard for forholdene, noe han sier ikke var uventet.

FILMER: Dette synet møtte Karen Ariel Margrethe Eng kort tid etter at Tretten bru over Gudbrandsdalslågen kollapset mandag 15. august. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg er ikke overrasket. Det ble en nødssituasjon for meg for å berge verdiene ute på jordet. Jeg kommer nå til å påberope meg nødrett, sier han og legger til:

- I den tilstanden jeg var i, hadde jeg vært en trafikkfarlig traktorfører hvis jeg skulle kjøre den lange strekningen som er sterkt trafikkert.

Bonden sier også at han ikke ser bort fra en motanmeldelse mot fylkeskommunen.

- Denne saken er blitt en prestisjesak for fylkeskommunen, og det ante meg at dette ville bli en politisak, sier han til Dagbladet.

- Bør få konsekvenser

Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, sier til Dagbladet at handlingen bør få konsekvenser.

- Brua er stengt, og hvis noen velger å trosse dette, så mener jeg at det bør få konsekvenser, sier han og legger til:

- Privatpersoner kan ikke gjøre sine egne vurderinger i forbindelse med veistengninger.

KONSEKVENSER: Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, sier til Dagbladet at den ulovlige handlingen bør få konsekvenser. Foto: Kirsti Hovde/ Innlandet fylkeskommune
KONSEKVENSER: Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, sier til Dagbladet at den ulovlige handlingen bør få konsekvenser. Foto: Kirsti Hovde/ Innlandet fylkeskommune Vis mer

Derfor har fylkeskommunen nå valgt å anmelde forholdet og de ber nå politiet om å se på saken.

Dagbladet har vært i kontakt med Innlandet politidistrikt som opplyser at de ikke har registrert anmeldelsen, som betyr at de ikke kan kommentere saken ennå, opplyser Heidi Kronberget Sørskog, leder for kommunikasjonsstaben i Innlandet politidistrikt.

Hagen sier at han har forståelse for at det er mye frustrasjon knyttet til de stengte bruene og at det er ikke vanskelig å sette seg inn i situasjonen og den tungvinte hverdagen for bøndene i området.

- Vi deler også den samme bekymringen om omkostningene. Vi er opptatt av at det kan oppstå skumle situasjoner på veiene med tungtransport. Derfor er det viktig å få fortgang i vurderingen, men det er en ekstraordinær situasjon, sier han.

KOLLAPSET: Tretten bru i Gudbrandsdalen kollapset mandag 15. august. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Gjennomgår beregninger

Etter brukollapsen på Tretten ble 14 bruer stengt. Alle er av typen fagverksbruer, og fem av bruene ligger i Innlandet.

Gunnar Eiterjord, seksjonssjef i staten vegvesen, opplyser til Dagbladet at det er fylkeskommunen som er brueier og som må ta den endelige avgjørelsen om åpning av brua.

Statens vegvesen er, etter oppdrag fra fylkeskommunen, i gang med å avklare bruas tilstand.

- Brua er ferdig inspisert, men nå er vi i gang med å gjennomgå beregningene fra inspeksjonen. Det er en gammel bru, så dette tar tid, sier Eiterjord til Dagbladet.

Han opplyser videre at de også kommer til å jobbe med beregningene i neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer