Krystallen-investor må gjøre opp for seg

Utbyggerne får 16 millioner pluss renter.

KRYSTALLEN:  Investoren Morten Bøsterud må betale for sju leiligheter han kjøpte i leilighetskompekset Krystallen i 2006. Foto: Øistein N. Monsen
KRYSTALLEN: Investoren Morten Bøsterud må betale for sju leiligheter han kjøpte i leilighetskompekset Krystallen i 2006. Foto: Øistein N. MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Krystallen-investor Morten Bøsterud må betale for sju leiligheter han kjøpte i leilighetskomplekset «Krystallen» på Kvitfjell i Ringebu kommune januar 2007.

Det slår Oslo tingrett fast i en fersk dom.

Investoren betalte innskuddet på 1,3 millioner kroner, men nektet å betale resten av kjøpesummen på 16 millioner kroner. I november i fjor saksøkte han Krystallen Eiendom og Poppe & Co eiendomsmegling som han mente hadde holdt tilbake informasjon om de økonomiske problemene knyttet til prosjektet. Han krevde innskuddet tilbakebetalt og kjøpekontraktene opphevet.

Flere investorer

Bøsterud hevdet Petter Andreas Poppe i en telefonsamtale forut for kjøpet sa at Bøsterud var den eneste investoren i prosjektet, og at alle de andre kjøperne hadde kjøpt leilighetene til eget bruk. Poppe nektet imidlertid for å ha kommet med denne feilinformasjonen, og ble trodd av retten.

«Man må spørre seg om hvilken interesse Poppe skulle ha av å sette sin troverdighet på spill ved å komme med en slik uttalelse. Dette gjelder også fordi meglerne et år i forveien, med dårlig skjult tilfredshet, gikk ut i media med at det var flere kjendisinvestorer med i prosjektet,» heter det i dommen.

Bøsterud mente også at han ikke var blitt informert om de økonomiske problemene knyttet til Krystallen-prosjektet. Men tingretten kom til at økonomien på tidspunktet da kontraktene ble underskrevet ikke var så dårlig at meglerne burde opplyst om dette. 

«Det er først mye senere - etter at markedet for fritidsboliger i fjellet tok en helt annen vending enn forventet i januar 2007 - at «dramatikken» oppstod for Krystallen-prosjektet. Og da ville Bøsterud ut av det hele.» heter det i dommen.

16 millioner
Krystallen Eiendom svarte på søksmålet fra Morten Bøsterud ved å gå til motsøksmål mot Bøsterud for ikke å ha oppfylt kjøpekontraktene, og fikk medhold.

Morten Bøsterud dømmes til å betale 16 millioner kroner pluss forsinkelsesrente. Han må i tillegg betale erstatning til Krystallen Eiendom AS for utgiftene de er påført fordi han ikke har gjort opp for seg.

Retten behandlet også et regressøksmål fra Krystallen eiendom. Selskapet krevde at Poppe & co., meglerforetakets forsikringsselskap If og Petter Andreas Poppe personlig skulle stilles solidarisk ansvarlige for tapet Krystallen eiendom ville lide hvis Bøsterud vant fram. Retten var ikke enig i dette, og Krystallen eiendom illgges motpartens saksomkostningene knyttet til dette - totalt ca 400 000 kroner.

Dette er den andre rettssaken knyttet til det kaotiske boligprosjektet.

I januar ble Poppe & Co Eiendomsmegling AS dømt til å dekke tap som Krystallen fikk etter at flere leiligheter ble solgt uten at kjøperne kunne eller ville gjøre opp for seg. Retten kom til at de ikke hadde sjekket kjøpernes betalingsevne godt nok.

Les også: Krystallklar seier mot kjedismegler


 

FIKK MEDHOLD:  Eiendomsmegler Petter Andreas Poppe. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
FIKK MEDHOLD: Eiendomsmegler Petter Andreas Poppe. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer