OSLO/MADRID (Dagbladet): Tirsdag kveld kom bekreftelsen på at Tyrkia, Sverige og Finland har kommet til enighet om et dokument som kan gjøre Sverige og Finland til en del av Nato.
- Jeg er glad for å kunne si at vi nå har en avtale som baner veien for at Sverige og Finland kan opptas som medlemmer i Nato, sier generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Sverige, Finland og Tyrkia: Enige
At dette kommer nå under innledningen av Nato-toppmøtet i Madrid, mener Arne Bård Dalhaug ikke er tilfeldig.
- Nei, dette er nok langt ifra tilfeldig. Dette var viktig å lande før toppmøtet er ordentlig i gang. Dette er et klart signal på at når Tyrkia først må velge side, så velger de Nato og Vesten, og ikke Putins Russland, sier den pensjonerte generalløytnanten til Dagbladet.
God avtale for Tyrkia
Dalhaug sier at han hele tiden har vært overbevist om at avtalen skulle gå i orden. Han mener Tyrkia har spilt kortene sine på best mulig måte.
- Dette er en ren maktpolitisk betraktning. Tyrkia har fått maksimalt ut av spillet de har spilt. Dette gir president Erdogan maksimalt med oppmerksomhet.
Han fortsetter:
- Belastningen ved å være utenfor og si direkte nei i den mest kritiske situasjonen i Europa på mange tiår, er ganske vanskelig å stå i, mener Dalhaug.
- Hvordan tror du Russland vil reagere på dette?
- Jeg tror ikke det kommer noe spesielt ut av dette. Vi har ikke noe grunnlag for å tro det, mener han.

- Selvforskyldt
Per Erik Solli, pensjonert oberst fra Luftforsvaret, mener Russland er forpliktet til å reagere på en utvidelse av Nato.
- Russland har malt et fiendebilde av USA og Nato overfor sin befolkning som gjør at de må reagere overfor sitt innenrikspolitiske publikum hvis Nato utvides til også å inkludere Sverige og Finland. Men det kommer ikke til å resultere i noen offensive handlinger. Det vi kan se, er symbolske handlinger som cyberangrep eller utplassering av langtrekkende missiler, sier han til Dagbladet.
Han understreker likevel at det fram til nå har vært en moderat og mild respons fra Russland' side.

- Dette er selvforskyldt, men Russland kommer aldri til å innrømme det, sier Solli, som er senior forsvarsanalytiker ved NUPI (Norsk utenrikspolitiske institutt).
- Både at de invaderte Ukraina og da brøyt folkeretten, men også at de har gått så brutalt fram og målrettet gått for sivile mål. De to tingene har gjort at opinionen i Sverige og Finland har snudd, sier forsvarsanalytikeren.
Han er særlig tydelig på at Finland snudde raskt: Solli sier han hadde aldri trodd han skulle oppleve at Finland søker Nato-medlemskap i sin levetid.
Nå når Finland og Sverige har fått status som invitert i Nato-alliansen, må de 30 Nato-landene ratifisere søknaden før de kan bli medlem.
Solli understreker at det fortsatt vil ta noe tid før våre naboland er fullverdige medlemmer.

Støre jubler
- Dette er en historisk dag. Med Sverige og Finland i Nato får vi en enda sterkere forsvarsallianse i Europa, det har aldri vært viktigere, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter at det ble klart at Tyrkia har gitt sitt Nato-ja til Sverige og Finland tirsdag kveld.
- For oss i Norge betyr dette et tryggere og sterkere forsvarssamarbeid med våre naboland i nord, tilføyer Støre i en uttalelse.