Krystallklar seier mot kjendismegler

Poppe & Co ansvarlig for tapte Krystallen-leiligheter, sier Oslo tingrett. - Vi er skuffet, sier Poppe-advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Krystallen Eiendom AS vant rettssaken mot Poppe & Co Eiendomsmegling AS.

Poppe & Co er erstatningsansvarlig for det tap som Krystallen fikk etter at flere leiligheter ble solgt uten at kjøperne kunne eller ville gjøre opp for seg.

Det har Oslo tingrett bestemt i dag.

Utbyggerne av leilighetsbygget Krystallen i Kvitfjell mente at meglerfirmaet brøt rammeavtalen fordi de ikke sjekket kjøpernes betalingsevne godt nok.

Fem leiligheter
Meglerfirmaet må også betale 943.431 kroner i sakskostnader til Krystallen Eiendom AS.

- Dette er en viktig prinsipiell sak, sier Iver Hammeren til Dagbladet.no.

Advokaten hans oppsummerer:

- Krystallen eiendom har fått medhold fullt ut, og får også dekket sine saksopplysniger fullt ut. Vi har blitt hørt i hovedsak på det vi har anført for retten. Oslo tingrett har slått fast at Poppe er erstatningsansvarlig og har forsømt seg både når det gjelder oppgjørsavtalen og eiendomsmeglerloven, sier Krystallen-utbyggernes advokat Sveinung O. Flaaten.

Dagbladet.no besøkte Krystallen i desember i fjor: - Vi blir behandlet som kriminelle

Hvor mye kjendismegleren kommer til å måtte betale i erstatning er ikke klart ennå.

- Det er vanskelig å si noe konkret om tapsbeløpet. Det kommer blant annet an på hva vi får dekningssolgt leilighetene for, i tillegg til renter, men retten har altså slått fast at Poppe har erstatningsansvar, sier Flaaten til Dagbladet.no.

Dagens dom gjelder fem leiligheter og tre utbyggere, men utbyggerne har allerede tatt ut søksmål for flere leiligheter.

- Medholdet i retten gjør at det ligger bra an for disse, sier han.

Skuffet Poppe
Poppe er naturligvis misfornøyd etter tapet.

- Vi har akkurat fått dommen, og vil bruke litt tid på å jobbe oss gjennom den før vi bestemmer hvordan vi skal forholde oss til den, sier styreleder Jørn Terje Kristensen i Poppe & Co Holding til Dagbladet.no.

- Ble dere overrasket?
- Vi ble i hvert fall skuffet, så mye kan jeg si.
Eget hundehotell
Kvitfjell-boligkomplekset Krystallen har blitt et symbol på kollapsen i bolig- og fritidseiendomsmarkedet i Norge det siste året.

Med bare 100 000 i egenkapital startet Iver Hammeren og Gunnar Fretheim i 2006 byggingen av det som skulle bli fire 25 meter høye blokker på til sammen 52 000 bokvadratmeter på skyggesiden av Kvitfjell.

Luksuskles- og bilbutikker, teaterscener, eksklusive restauranter,  spa og treningssentre, frisører og et eget hundehotell var alle skissert i prosjektbeskrivelsen

Meglerforetaket til Petter Andreas Poppe fikk oppdraget med å selge leilighetene.

- Ikke reelt i 2008
Krystallen-utbyggerne hevder av Poppe & Co solgte unna prosjektet, uten en tanke for om investorene kunne gjøre opp for seg.

Det er i dag klart at omkring halvparten av Krystallen-leilighetene er kjøpt av boligspekulanter.

Mange håpet trolig på å selge unna sine objekter før overtakelsen, og dermed skumme av gevinsten uten å trenge å betale selve kjøpesummen.

En helt reel situasjon i 2006 da prosjektet ble solgt inn, men ikke lenger en passende beskrivelse for det trege fritidseiendommarked anno 2008.

Krystallen-utbyggerne hevder at Poppe & Co har brutt god meglerskikk ved ikke å kontrollere om kjøperne hadde tilstrekkelig finansiering.

Dagbladet.no kommer med mer.