Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet etter festnatt i England:

- Krystallklart at fulle folk ikke holder reglene

Lørdag var det igjen mulig å ta seg en «pint» på puben i England. Det gikk som det måtte gå, mener politiet.

«SUPER SATURDAY»: Londons befolkning strømmet til bydelen Soho, da pubene omsider åpnet igjen lørdag 4. juli. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Det er krystallklart at fulle folk ikke overholder enmeters-regelen, sier leder av det engelske politiforbundet, John Apter, til The Guardian.

På det som ble omtalt som «Super Saturday», på norsk superlørdag, strømmet folk til lokale vannhull etter at pubene gjenåpnet. Bransjen hadde på forhånd ventet «en historisk dag».

TETT: Et stort antall mennesker hadde tatt turen til London-bydelen Soho etter at barene gjenåpnet lørdag. Foto: Matt Crossick / Empics / NTB scanpix
TETT: Et stort antall mennesker hadde tatt turen til London-bydelen Soho etter at barene gjenåpnet lørdag. Foto: Matt Crossick / Empics / NTB scanpix Vis mer

Så mange som 6,5 millioner kunder var ventet på pubene i løpet av helgen. Det er 1,5 millioner flere enn normalt.

Grep inn i rave-fester

Statsminister Boris Johnson har advart om å la smittevernreglene gå i glemmeboka, og har flere ganger oppfordret britene til å ikke la seg rive med når pubene gjenåpnes.

Bilder fra lørdagskvelden i blant annet London, viser imidlertid at ikke alle tok Johnsons oppfordring på alvor etter at de fikk noe innabords.

Ifølge The Telegraph skal politiet flere steder ha måttet gripe inn i store rave-fester, hvor de måtte tvinge forsamlingen til å oppløses.

UTVIDET: Mange restauranter og barer i London-bydelen Soho hadde utvidet til å også kunne servere på fortauene for å få bedre plass. Foto: Matt Crossick / Empics / NTB scanpix
UTVIDET: Mange restauranter og barer i London-bydelen Soho hadde utvidet til å også kunne servere på fortauene for å få bedre plass. Foto: Matt Crossick / Empics / NTB scanpix Vis mer

- Travel natt

Apter, som var på vakt i byen Southampton natt til søndag, sier han måtte håndtere alt fra «nakne menn, glade fulle folk og forbanna fulle folk, og slåsskamper».

- Det var en travel natt, men vi klarte oss. Jeg vet om andre områder hvor politibetjenter ble overfalt, sier han.

I Nottinghamshire ble fire personer arrestert, og flere puber valgte å stenge etter som overstadig berusede personer ikke klarte å oppføre seg.

Andre steder i England melder imidlertid barene at folk flest oppførte seg bra, skriver Sky News.

- Selv om det er noen bilder som viser det motsatte var det mange, mange mennesker som oppførte seg forsvarlig. Det var fint å se folk «out and about», og flertallet overholdt sosial distansering, sier helseminister Matt Hancock.

DE FLESTE OPPFØRTE SEG: En guttegjeng skåler på en London-pub etter at myndighetene lempet på en rekke restriksjoner lørdag. Foto: Yui Mok / Pa Photos / NTB scanpix
DE FLESTE OPPFØRTE SEG: En guttegjeng skåler på en London-pub etter at myndighetene lempet på en rekke restriksjoner lørdag. Foto: Yui Mok / Pa Photos / NTB scanpix Vis mer

Beskyldes for karantene-brudd

Brexit-general Nigel Farage, tidligere leder for det britiske uavhengighetspartiet UKIP og nå leder for partiet Brexit, var ikke sein med å ta seg en «pint» når sjansen endelig bød seg igjen klokka 12 lørdag formiddag.

- Klokka er 12. Første kunde på plass. Elsker det, skrev han på Twitter til et bilde av seg selv på puben med et glass øl.

Ifølge BBC beskyldes han nå for å bryte reglene om 14-dagers karantene. Farage fikk i juni innvilget innreise til USA, for å delta på et av president Donald Trumps folkemøter, og bildet fra puben fikk folk til å sette spørsmålstegn ved om det ikke var litt vel tidlig å avslutte karantenen.

- Ignoranse

Fungerende leder for Liberaldemokratene, Ed Davey, har derfor skrevet til politiet i Kent og bedt dem etterforske Brexit-generalens pubtur.

- Det er helt klart alvorlige spørsmål Nigel Farage må svare for.

- Når han velger å gå på puben på ei tid han later til å skulle blitt hjemme, viser Mr. Farage en åpenbar ignoranse for sikkerheten til menneskene i hans nærområde, legger Davey til.

Poster i sosiale medier skal vise at Farage var på plass i USA 20. juni, hvor han deltok på Trump-møtet samme kveld.

Farages talsperson sier imidlertid ifølge BBC at Farage fløy tilbake fra USA samme dag, og at han også har avlagt en negativ coronatest i ettertid.

Han har også selv avvist beskyldningene på sin Twitter-konto:

Også restauranter, hoteller, campingplasser, kinoer, museer, biblioteker og frisører fikk gjenåpne lørdag.

I Storbritannia har nærmere 300 000 personer fått påvist coronasmitte, og over 44 000 er døde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!