Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KS: Pristak på barnehager vil koste 5 milliarder

Innføringen av en maksimalpris på barnehageplasser vil koste 5 milliarder kroner, mener Kommunenes Sentralforbund (KS).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KS tror forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet om å innføre en maksimalpris på barnehageplass på 1.500 kroner fra nyttår, vil bli mye dyrere enn de om lag 2,1 milliarder kronene som partiene antydet, skriver Dagsavisen.

Årsaken er at dersom det blir innført lavere barnehagepriser, vil flere foreldre velge billige barnehageplasser framfor kontantstøtte.

- Det sier seg selv at en lavere pris vil føre til at flere foreldre vil ønske barnehageplasser for sine barn. Det er en ren markedsmekanisme, sier assisterende direktør i KS, Eva Lian.

Etterspørselen vil stige

Økt etterspørsel vil dermed gjøre det nødvendig å bygge nye barnehageplasser. Det er dette KS tar høyde for når det anslår at forslaget om et pristak vil koste rundt 5 milliarder kroner. Og KS får støtte fra leder Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund.

- Etterspørselen etter barnehageplasser vil stige voldsomt. Spesielt vil mange av dem som i dag har barna hos dagmamma og mottar kontantstøtte bytte over til barnehage. Ingen er interessert i å betale 3.000-4.000 kroner for dagmamma hvis barnehageprisen er 1.500 kroner i måneden, sier Olsen til Dagsavisen.

- Overbud

Mens Arbeiderpartiet har svart positivt på SV og Frps forslag om maksimalpris, er reaksjonen fra Høyre mer avmålt. Parlamentarisk nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, mener forslaget smaker av overbud.

- Høyre og samarbeidsregjeringen jobber med full tyngde for å nå målet om full barnehagedekning. Vår fremste forpliktelse overfor barnefamiliene er at de foreldrene som ønsker det skal ha et tilbud om barnehageplass til barna sine, sier Sanner, som synes forslaget er lettvint.

- For det første er det høyst uklart hva tiltaket vil koste. Dernest kan forslaget om maksimalpris ramme de private barnehagene og derigjennom svekke foreldrenes valgfrihet. Et krafttak for å redusere barnehageprisene vil først og fremst være et gode for dem som allerede har barnehageplass, sier han.

Barn nr. 4 går gratis

Ifølge utspillet fra SV og Frp skal ingen betale mer enn 5 prosent av husholdningens bruttoinntekt for en barnehageplass.

For barn nummer to skal barnehageplass koste maksimalt 1.200 kroner og for barn nummer tre 900 kroner. Det skal ikke betales for flere enn tre barn per familie.

NTB

BLIR DYRT: Pristak på barnehager blir en dyr fornøyelse mener KS.
Hele Norges coronakart