- KS vil rasere skolen

Helga Hjetland mener det er helt nødvendig å streike for å redde den norske skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morges avslørte Dagbladet at lærerne går til streik i morgen.

- Det er helt nødvendig for oss å markere vår misnøye på denne måten. Kommunenes Sentralforbund (KS) vil rasere den norske fellesskolen med sine forslag om å fjerne de nasjonale rammene for lærernes arbeidstid. Derfor vil vi gjennomføre streiken i morgen, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Hjetland møtte pressen i formiddag. Hun nekter ikke for at streiken er tariffstridig.

- Det er ikke min oppgave å kommentere dette. Juristene og arbeidsretten får ta stilling til om streiken er ulovlig. Vi mener situasjonen er så alvorlig at det er nødvendig for oss å markere våre synspunkter, sier Hjetland.

Hun bekrefter at Utdanningsforbundet er forberedt på å ta kampen i arbeidsretten, etter at KS har varslet at de vil ta saken opp der.

Hun avviser imidlertid at streiken dreier seg om en lønnskamp.
- Denne streiken er en kamp for å sikre kvaliteten i norsk skole, ikke en lønnskamp, sier Hjetland.

Hvor mye tid på skolen?

Bakgrunnen for konflikten er at lærerne og KS forhandler om lærernes arbeidstid.

RASENDE: Helga Hjetland og Per Aahlin i Utdanningsforbundet mener KS vil ødelegge norsk skole. Foto: Scanpix
RASENDE: Helga Hjetland og Per Aahlin i Utdanningsforbundet mener KS vil ødelegge norsk skole. Foto: Scanpix Vis mer

I 2004 ble forhandlingsansvaret for lærerne flyttet fra staten til kommunene og dermed KS. Partene ble da enige om at lærerne må være på skolene i en vesentlig del av sin arbeidstid, og dermed har mindre adgang til hjemmearbeid. Målet var at dette skulle bidra til blant annet bedre elevkontakt og ressursutnyttelse.

Avtalen skulle reforhandles i 2006.

Evalueringen av avtalen viser, ifølge Utdanningsforbundet, at lærerne er misfornøyd med dagens avtale. At arbeidsbelastningen har økt uten at undervisningen er blitt bedre.

KS mener kommunene lokalt bør bestemme hvordan lærernes arbeidstid skal organiseres. Lærerne vil altså beholde de nasjonale reglene.

- De som blir rammet av forslagene fra KS er de fattige kommunene. KS vil at skolene skal bli en kasteball i kommunenes økonomiske prioriteringer. Til sist er det de svakeste elevene som må lide, sier Hjetland.

90.000 streiker

I morgen vil alle grunnskoler og videregående skoler avslutte undervisningen klokka tolv. Dette gjelder ikke skolene i Oslo fordi de har sine egne tarifforhandlinger.

- Dette er en frivillig streik, men signalene tyder på svært stor oppslutning. I tillegg har andre lærerorganisasjoner, som musikklærere, folkehøyskolelærere og lærere organisert i LO meldt at de vil delta. Jeg tipper det dreier seg om rundt 90.000 lærere, men vi får ta opptellingen i morgen, sier Hjetland.

- KS vil rasere skolen