Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ku kan bli menneske»

LONDON (Dagbladet): Forskere i USA har nå gjennomført tester som viser at man kan klone fram mennesker ved hjelp av ubefruktede egg fra ku, sau, gris eller for den saks skyld ape. Dette viser at mangel på menneskelige egg ikke bremser for mulighetene til å lage fostre ved kloning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik beskriver forskere framgangsmåten:

Et ikke-befruktet egg fjernes fra ei ku, og alle storfegenene fjernes. Deretter injiseres DNA fra et menneske. Egget bærer nå menneskelige gener. Det implanteres i en kvinne som igjen vil føde avkommet.

Barnet vil være en kloning av den opprinnelige DNA-donoren.

Dette kom fram på en stor konferanse for amerikanske eksperter i Boston forleden, og i England roper forskerne nå på et politisk forbud mot kloningsforsøk med menneskelige celler.

DNA fra ørene

På konferansen i Boston kom det fram at det er gjennomført forsøk på å lage dyrefoster i flere forskjellige dyrearter de siste månedene. Og de har lyktes.

Disse forsøkene ble gjort ved universitetet i Wisconsin i Madison.

Forskerne tok DNA fra ørene til griser, sauer, aper og rotter. Disse ble injisert i uthulede ku-eggceller.
- Utrolig nok aksepterte eggene de fremmede genene, og begynte å reprogrammere dem. Disse fostrene overlevde bare noen dager, til tida hvor de normalt skulle vært plassert i en surrogatmor, ifølge forskerne ved universitetet, skriver den britiske avisa Daily Mail.

Ingen av fostrene som ble skapt i disse forsøkene, førte til et vellykket svangerskap, men forskerne mener fostrene døde fordi de ikke ble plassert hos en surrogatmor.

Engelske eksperter regner med at ettersom forskerne lyktes i å lage en dyrekloning i et helt annet dyr, så er dette også mulig med mennesker.

Rask utvikling

Ledende forskere i England har hevdet at den største begrensningen innen utviklingen av kloning er mangelen på friske menneskelige eggceller.

Hundrevis av friske eggceller trengs for å skape bare ett eneste foster. Viser det seg imidlertid at man kan bruke eggceller fra dyr, så er også det hinderet borte.

Den samme teknikken ble også brukt da skotske forskere skapte verdens første kloning - sauen Dolly. Den gang var det eggceller fra sau, og DNA fra sau.
Dr. Patrick Dixon, som skrev boka «Den genetiske revolusjonen», sier til Daily Mail at ekspertene i den offentlige debatten unnlater å fortelle om hvor fort utviklingen går også innenfor dette området.

- Resultatet av forsøkene fra USA er ikke overraskende for meg. Dette er bare en del av bildet som kan få stor betydning for menneskehetens framtid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!