Ku Klux Klan-mann dømt etter 39 år

71 år gamle Bobby Frank Cherry er kjent skyldig i å ha tatt livet av fire svarte jenter i et bombeattentat i Alabama i 1963.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssalen i Birmingham i Alabama var fylt av hvithårede borgerrettighetsveteraner og slektninger av både den tiltalte og hans offer, da den aldrende Ku Klux Klan-mannen mottok kjennelsen natt til torsdag norsk tid. Det tok det amerikanske rettsvesenet nærmere 40 år å få brakt Cherry for retten. Men når det først skjedde, ble det brukt mindre enn et døgn på å kjenne ham skyldig, skriver The Washington Post.

Bombe i kirke

Det var 15. september 1963 at en bombe gikk av i kirken Sixteenth Street Baptist Church i Birmingham. Tre jenter på 14 år og en på elleve ble drept i attentatet. Bomben gikk av bare fem dager etter at føderale myndigheter fastslo at svarte og hvite skulle gå på de samme skolene i Birmingham.

Rettssaken er viet mye oppmerksomhet i USA, ettersom attentatet var av de mest oppsiktsvekkende og grusomme angrepene på svarte i de amerikanske sørstatene 60-åra.

Ifølge Cherry's eks-kone var det han som tente lunta.

Den siste

Saken ble henlagt av FBI-sjefen J. Edgar Hoover i 1965, men ble gjenåpnet for ni år siden. Den pensjonerte lastebilsjåføren Cherry er den siste av i alt fire som er blitt dømt for bombeangrepet. Den andre gjenlevende, Thomas Blanton Jr, ble funnet skyldig 1. mai.

- Myndighetene skulle ha tiltalt dem for lenge siden, men man lot dem få leve ut sine liv til de ble gamle, sa pastor Joseph E. Decatur jr. i baptistkirken på 16. gate til Aftenposten i april etter at det ble klart at det skulle reises sak mot Cherry.

Oppgjør

I både Alabama og Mississippi, de to delstatene som holdt lengst på segregasjon av svarte og hvite, pågår det i disse dager forsøksvise oppgjør med fortida. Mens Alabama ønsker å få bringe de skyldige for kirkebombingen for retten, vurderer Mississippi å skifte flagg. Blant statens svarte befolkning er flagget for tett knyttet opp til konføderasjonen fra borgerkrigens dager, rasisme og slaveri.

Trolig kommer saken til å bli avgjort ved folkeavstemning.

<B>KLANSMANN: </B>En gestikulerende Bobby Frank Cherry (71) i rettslokalet i Birmingham, Alabama før kjennelsen falt.
<B>LETTELSE: </B>Pastor Fred Shuttlesworth klemmer Junie Collins Peavy, søsteren til bombeofferet Addie Mae Collins, etter at det ble kjent at Cherry ble funnet skyldig.