Ku Klux Klan møtt av væpnede svarte

En liten gruppe hvite rasister fra organisasjonen Ku Klux Klan sto nesten ansikt til ansikt med væpnede, militante svarte i den lille byen Jasper i Texas lørdag. Politiet hindret alvorlige sammenstøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske rasistorganisasjonen gjennomførte møtet for å distansere seg fra et rasistisk drap 7. juni som Ku Klux Klan omtaler som «unødvendig». Den drepte, James Byrd, ble lenket fast til en liten lastebil og dratt etter bilen over en fem kilometer lang strekning. Kroppsdelene hans ble funnet spredd over et stort område.

Væpnet med hagler

16 medlemmer av Ku Klux Klan og rundt ti tilhengere ble møtt av over 60 militante svarte medlemmer av New Black Panthers og Black Muslim Movement. Store mengder journalister og fotografer dekket møtet. Mange av de svarte motdemonstrantene var væpnet med hagler og rifler da de gjennomførte sin demonstrasjon få kvartaler unna. Politiet lot ikke de to gruppene komme nær hverandre.

- Vi har tatt med oss vår Gud og våre våpen. Vi skal sprenge de djevlene til helvete, sa Quanell X., leder for De svarte muslimene.

Ikke skyld

Politiet arresterte to demonstranter som forsøkte å bryte gjennom politisperringene rundt møtet til Ku Klux Klan.

Michael Lowe, talsmann for den hvite rasistorganisasjonen, insisterte på at det var feil å legge skylden på hvite rasister for drapet. Deretter gikk han til kraftige angrep på svarte, jøder og homoseksuelle for deres spesielle privilegier i USA.

Tre hvite menn er arrestert og siktet for det grufulle drapet. Minst to av dem settes i forbindelse med rasistorganisasjonen Aryan White Nation. De arresterte kan risikere dødsstraff om de blir funnet skyldige.

(NTB-AFP)