Ku Klux Klan på fremmarsj

Bruker nettet for å rekruttere nye medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ku Klux Klan vokser i USA. Gruppen, som nærmest forsvant på slutten av 60-tallet, bruker nå ulovlig innvandring som et rekrutteringsverktøy, skriver Reuters.

Det er en antirasistisk interesseorganisasjon, Anti-Defamation League (ADL), som har kommet med en ny rapport.

Fotfeste i gjennomsnittssamfunnet

- Klanen tenker at hvis den gjennomsnittlige amerikaneren er mot immigrasjon, så er de det også. De prøver å få fotfeste i gjennomsnittssamfunnet, sier Allen Kohlhepp fra ADL til Reuters.

Han forklarer at Klanen, som trolig har tusener av medlemmer på landsbasis, har fått flere hundre nye medlemmer. De bruker blant annet immigrasjonsspørsmålet, amerikanernes skepsis til homsebrylluper og frykt for kriminalitet til å rekruttere nye medlemmer.

800 hatgrupper i USA

Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mange medlemmer Ku Klux Klan har per i dag. Det kan være opp til 8000 medlemmer i hele USA, skriver CNN. I USA finnes nå mer enn 800 ulike hatgrupper.

Gruppen samarbeider med andre ekstremistgrupper og nynazister, ifølge CNN.

FÅR FLERE MEDLEMMER: Ku Klux Klan øker i USA. Foto: AP/Scanpix
FÅR FLERE MEDLEMMER: Ku Klux Klan øker i USA. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Øker på nett

Ifølge rapporten har Ku Klux Klan økt aktiviteten på nettet det siste året. Også møtaktiviteten skal ha økt. I tillegg har også nye grupperinger kommet til. Aktiviten har økt i stater som har vært så å si inaktive de siste årene. Iowa, Nebraska og New Jersey har fått merke klanens fremmarsj, sammen med California.

Rapporten kan leses i sin helhet her.

Mot latinamerikanere

Ku Klux Klan retter seg nå spesielt mot latinamerikanere.

I mai 2006 hadde Ku Klux Klan et møte i Alabama.

- La oss bli kvitt meksikanerne, var ett av slagordene, skriver CNN.

I november ble en familie som opprinnelig var fra fra El Salvador møtt av et brennende kors i hagen få uker etter at de flyttet til Kentucky.

Det var også i fjor at en tenåring av latinsk opprinnelse ble banket opp og voldtatt i Houston samtidig som en av angriperne skrek hvit makt. Gutten overlevde så vidt, og en av de som angrep ham ble dømt til livstid i fengsel.

- Jeg har jobbet for latinamerikanere lenge, men atmosfæren har aldri vært så giftig som de siste årene, sier Lisa Navarrete, visepresident for det nasjonale rådet La Raza.