Ku-trim til 250 millioner kroner

Nye regler fra årsskiftet.

TRIMME KUA: Nye regler fra årsskiftet fører til at norske bønder må ut med opptil 200 millioner kroner fordi alle kyr skal ha åtte uker på beite.
Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
TRIMME KUA: Nye regler fra årsskiftet fører til at norske bønder må ut med opptil 200 millioner kroner fordi alle kyr skal ha åtte uker på beite. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nye regler fra årsskiftet fører til at norske bønder må ut med opptil 200 millioner kroner fordi alle kyr skal ha åtte uker på beite.

Det har lenge vært et krav at bønder med båsfjøs må slippe kyrne på beite i åtte uker hver sommer, mens bønder med løsdriftsfjøs, der kyrne går fritt innendørs, har hatt unntak fra bestemmelsen. Fra nyttår endres regelverket, skriver Nationen.

De fleste gårdsbruk har kyrne på beite og trenger ikke å investere i forbedringer. Men spesielt hos melkebønder som driver med robotmelking av kuene, vil investeringsbehovet bli stort.

- 6,6 prosent av bøndene svarer at de må investere over 100.000 kroner. Samlet vil investeringsbehovet være mellom 130 og 250 millioner kroner, sier fagsjef for helse og dyrevelferd i Tine, Olav Østerås.

På de gårdsbrukene som ikke har tilstrekkelig med beitemark, åpner regelverket for å bygge luftegårder.

- Det er et politisk ønske at Norge skal være blant de beste i verden på dyrevelferd. At kyr får frisk luft og mosjon er positivt. Der dyrene ikke kan gå på beite, er luftegård bedre enn ingenting, sier seksjonssjef Solfrid Åmdal i Mattilsynet

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer