Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kua Helle (10) ble mor, bestemor og oldemor - på samme dag

- Noe sånt har jeg ikke hørt om før, sier bonden.

GODKUA: Helle er Maurstad «gromku» nummer 1. Gleden var derfor stor da kua ble både mor, bestemor og oldemor 25.september. Foto: Privat.
GODKUA: Helle er Maurstad «gromku» nummer 1. Gleden var derfor stor da kua ble både mor, bestemor og oldemor 25.september. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gårdbruker Liv Oddrun Maurstad i Skjåk opplevde i forrige uke noe hun ikke hadde trodd var mulig - da gammelkua Helle klarte bragden å bli mamma, bestemor og oldemor på samme dag.

Først ble Helle mor. Så gikk det ikke lenge før datteren hennes Snåta også kalvet, og bare noen timer senere fikk også Snåtas datter Iris kalver.

- Vi synes det er kjempeartig. Noe sånt har jeg aldri hørt om før, sier Maurstad til Dagbladet.

Det var lokalavisa Fjuken som først omtalte den litt spesielle dyrenyheten.

Ikke inseminert samtidig Maurstad innrømmer at hun kanskje har bedreoversikt over kyrne sine enn mange andre gårdbrukere. Hun har nemlig stålkontroll på alle dyrenes slektskapsforhold.
Likevel beskriver hun hendelsen som uvanlig - og påpeker at de tre kyrne faktisk ikke engang er blitt befruktet samtidig: 

- Det er faktisk en hel uke mellom insemineringene, så det er ikke det som er forklaringen, ler hun.

Vil aldri glemmes Gårdbrukeren tror hun vil huske dagen 25.september lenge.

- Jeg kommer aldri til å glemme det. Slike hendelser er som en drivkraft for alt jeg driver med. Det er stort, rett og slett, sier gårdbrukeren til Fjuken.

Kua Helle er ti år, og en av de eldste kyrne i fjøset. Den ene etterkommeren - en kukalv - har ifølge Maurstad fått navnet Beauty. De to andre er oksekalver, og må klare seg med et nummer.

STAS: Kukalven har fått navnet Beauty. De to andre kalvene må klare seg med et nummer. Foto: privat.
STAS: Kukalven har fått navnet Beauty. De to andre kalvene må klare seg med et nummer. Foto: privat. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!