Presidentvalg i USA

Kubanere i USA har vært republikanernes mest trofaste. Nå gjør Trump det dårligere enn noen annen kandidat

Donald Trump må vinne Florida, og kubanere har vært en stor minoritet republikanerne har kunnet stole på i mange tiår i delstaten. Det er i ferd med å endre seg.

ROTLØSE: Floyd  «the rock artist» og Ivan Galindo er begge født på Cuba og kom til USA som voksne. Floyd har ikke bestemt seg for hvem som får hans stemme i presidentvalget, men Ivan er klar på at Hillary er hans kandidat. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ROTLØSE: Floyd  «the rock artist» og Ivan Galindo er begge født på Cuba og kom til USA som voksne. Floyd har ikke bestemt seg for hvem som får hans stemme i presidentvalget, men Ivan er klar på at Hillary er hans kandidat. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI (Dagbladet): - Jeg liker Donald Trump fordi han sier han vil ha jobbene tilbake. Nå er det ikke jobber igjen, sier den pensjonerte drosjesjåføren Juan Fernandez (69) til Dagbladet.

I likhet med mange av pensjonistene i Lille Havana i Miami har han møtt opp i Dominos Park for å spille terningspillet. Han kom til USA som flyktning i 1967 og jobbet i tiår som drosjesjåfør i New York.

Pensjonisttilværelsen på Floridas sørkyst er annerledes enn regimet på Cuba han flyktet fra på 60-tallet. Han har svært lite til overs for kommunisme. Derfor føler han, i likhet med mange i hans generasjon, en sterk tilknytning til Det republikanske partiet - som var verdens fremste antikommunister.

LIKER TRUMP: Juan Fernandez liker Trump og tror han vil skaffe flere arbeidsplasser. Han bryr seg ikke om kommentarene den republikanske kandidaten har hatt om meksikanere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LIKER TRUMP: Juan Fernandez liker Trump og tror han vil skaffe flere arbeidsplasser. Han bryr seg ikke om kommentarene den republikanske kandidaten har hatt om meksikanere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig forskjell på oss gamle og unge. Først og fremst tror jeg det handler om arbeidsmoral. Vi står på hardere, mens de unge har det lettere, sier han.

Generasjonsskifte

Selv stemte han Obama i 2008 og 2012, men han identifiserer seg som republikaner.

- Jeg liker ikke at Obama har åpnet opp for handel og turisme med Cuba. Nå får de så mye av oss, uten av vi får noe tilbake. Jeg har aldri fått noe av noen. Jeg har fire barn, og jeg må ta vare på dem. Det eneste som hjelper oss er flere jobber, sier Fernandez.

Slik er mange kubanere. De er for en handelsblokade med gamlelandet i sør, og er generelt konservative. Samtidig stemmer kubanere generelt mer enn andre latinamerikanske minoriteter.

Det har imidlertid endret seg de siste åra. De to millioner kubanske innvandrerne og deres avkom har er blitt langt mer mangfoldige. I både 2008 og 2012 vant Obama den kubansk-amerikanske befolkningen mellom 18 og 50 år.

KONSERVATIVE: Juan (70) følger med på domino-spillinga i Lille Havana. Den eldre generasjonen med kubanere er tradisjonelt veldig konservative. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONSERVATIVE: Juan (70) følger med på domino-spillinga i Lille Havana. Den eldre generasjonen med kubanere er tradisjonelt veldig konservative. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tidenes dårligste republikanske kandidat

Florida omtales som den delstaten Donald Trump må vinne for å ha en sjans til å bli president. Delstaten har hele 29 valgmenn, og omtrent 15 prosent av velgerne i Florida har latinamerikansk bakgrunn. På landsbasis leder Clinton med tre mot én på Trump blant latinamerikanske velgere.

Trump har på sin side tidenes laveste oppslutning for en republikansk kandidat blant kubanere, ifølge Miami Herald.

Juan Fernandez bryr seg ikke om Trump har kalt meksikanere for kriminelle og voldtektsmenn, men de fleste mener Trump har tapt oppslutning på grunn av nedverdigende kommentarer om latinamerikanerne.

- Det er ikke mulig for Trump å vinne uten Florida. Samtidig tror jeg Clinton er veldig trygg på å vinne blant latinamerikanere. Kubanere flest er fortsatt republikanere, men de yngre endrer på dette. Samtidig endrer det seg fordi det kommer stadig flere puertorikanere, og de stemmer i større grad demokratisk, sier Det hvite hus-korrespondent for NBC News, Chris Jansing, til Dagbladet.

- Orker ikke bry meg

PREG: I Lille Havana er det er latinske rytmer og spansk som er hovedmålet. Her fra Det kubanske museet i Miami som kan vise til orginal kubansk kunst og verdens største samling av rom. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PREG: I Lille Havana er det er latinske rytmer og spansk som er hovedmålet. Her fra Det kubanske museet i Miami som kan vise til orginal kubansk kunst og verdens største samling av rom. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Noen hundre meter ned i gata sitter de to kunstnerne Ivan Galindo og en mann som bare kaller seg Floyd «the rock artist» på en kubansk kafé. De lever begge som selvstendig næringsdrivende. Ivan er en passe suksessfull skulptør som lager ringer, statuer og alt du kan tenke deg i hardt materiale. Floyd er på sin side maler som blander kunstformen med musikk.

Ingen av dem er store tilhengere av Donald Trump. Ivan er sikker på at Hillary Clinton får hans stemme, mens Floyd er mer usikker.

- Jeg orker ikke bry meg. Problemet er at politikerne sitter med så mye penger, mens vi har så lite. Økonomien er for dårlig. Byen er ny, og det bygges hele tida. Alt koster mye penger og vanlige folk har ikke råd til noe. Det er det som bekymrer meg mest, sier Floyd.Begge er født på Cuba. Ivan kom til USA etter en tre dagers båttur over Atlanterhavet for 22 år siden, Floyd for 16 år siden.

- Problemet er at Trump ikke har kontroll. Han er ikke en snill fyr. Presidenten må være for alle og det er ikke Trump, sier Ivan.