NY PRESIDENT: Pedro Pablo Kuczynski vant hårfint og blir Perus neste president. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
NY PRESIDENT: Pedro Pablo Kuczynski vant hårfint og blir Perus neste president. Foto: AP Photo/Silvia IzquierdoVis mer

Kuczynski blir Perus neste president

Den liberale tidligere bankmannen på Wall Street, Pedro Pablo Kuczynski, vant hårfint og blir Perus neste president. Stemmene fra jungelen avgjorde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da alle stemmene var inne fire dager etter valget søndag, var det klart at Kuczynski hadde fått 50,1 prosent, så vidt foran utfordreren fra ytre høyre, Keiko Fujimori, som fikk 49,9 prosent.

Etter at 99,99 prosent av stemmene var opptalt, visste peruanerne ennå ikke hvem som ville bli deres neste president. Valgkommisjonen ventet da ennå på stemmene fra sju valgkretser i et fjerntliggende dalføre i Amazonas-jungelen. Resultatene måtte fraktes med elvebåt med vakter som sørget for at de ikke endte i hendene på narkosmuglere eller geriljaen.

Fordi forskjellen var så hårfin, må valgkommisjonen ennå sjekke 0,2 prosent stemmene som det er innlevert klager på grunn av blyantmerker eller andre uregelmessigheter. Derfor er det offisielt ennå ikke kunngjort en vinner

Men det er så lite at alle eksperter mener at det ikke lenger eksisterer mulighet for at Fujimori, som er datter av den fengslede ekspresidenten Alberto Fujimori, kan ta igjen de 50.000 stemmene som skiller henne fra Kuczynski.

– Kan Peru slå Tyskland 7-3 i en fotballkamp? Matematisk er det ikke umulig, men det kommer ikke til å skje, sier Farid Matuk, tidligere leder av Perus statistiske sentralbyrå. (NTB)