New Zealand rammet av jordskjelv

Kuene ble verdenskjente over natta etter denne videoen. Nå er de reddet

- Byen er fullstendig isolert. 

JORDSKJELVET I NEW ZEALAND: Da jordskjelvet, med styrke på 6,2, traff New Zealand natt til mandag, skjedde blant annet dette: Et jorde ble revet opp, og tre kuer endte opp strandet og alene. Det er så langt meldt om to døde mennesker etter jordskjelvet. Video: Newshub via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tre kuene som endte opp strandet og alene på en «gress-øy» i byen Kaikoura, etter det voldsomme jordskjelvet som rammet New Zealand natt til mandag, er reddet.

Kuene ble verdenskjente etter at den Newzealandske nettavisa Newshub delte en video av dem mandag.

En lokal bonde fra Kaikoura sier nå til nettstedet at de tre kuene var del av en større gruppe på 14 kuer som han reddet fra eiendommen, som i utgangspunktet var flat før jordskjelvet.

- Vi tapte flere dyr. Hele bakken raste sammen under jordskjelvet, og vi hadde mange dyr der - nå vet vi ikke hva vi har igjen, sier den ikke navngitte bonden til Newshub.

Kaikoura ble spesielt hardt rammet av jordskjelvet natt til mandag

Evakuerer turister

Newzealandske myndigheter har startet arbeidet med å evakuere rundt 1 000 turister og en del av lokalbefolkningen fra Kaikoura.

- Kaikoura er fullstendig isolert, og det er nødvendig å få inn hjelp til byen, sier forsvarssjef Darryn Webb.

Myndighetene opplyser at de vil bruke militærhelikopter og et marinefartøy for å evakuere mennesker fra byen som er så godt som totalt isolert etter at leirskred har ødelagt veiene inn til området, skriver NTB.

Kaikoura har rundt 2.000 innbyggere, men er også en populær turistdestinasjon. Jordskjelvet som rammet Sørøya, har ødelagt vannforsyningen og kloakksystemet i byen.

Må vente flere dager

Helikoptrene som starter evakueringene tirsdag morgen kan bare transportere 18 mennesker om gangen. Marinefartøyet, som kan ta med flere hundre personer per tur, vil ikke være framme i Kaikoura før onsdag. Dermed kan det fortsatt bli lang ventetid for mange av de som er strandet.

- Vi vil evakuere så mange personer som mulig, så fort som mulig, sier Webb, som innrømmer at evakueringen kan ta flere dager. Dersom det blir nødvendig, vil fly droppe vann, mat og andre forsyninger til byen, skriver NTB.

Et jordskjelv målt til 7,8 på jordskjelvskalaen registrert ni mil utenfor Christchurch, rammet New Zealand mandag. Skjelvet utløste en tsunamibølge, og ble også etterfulgt av en rekke etterskjelv. Minst to personer mistet livet, og flere ble skadd.

Statsminister John Key anslår at det vil koste flere milliarder kroner å reparere skadene etter skjelvet.