Kufett fjerner sideflesk

Overvektige som spiste fett fra kuer, mistet i løpet av 12 uker 3 kilo kroppsfett, mens muskelmassen økte tilsvarende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et forsøk gjort på 60 overvektige rogalendinger viser at fett fra kuer kan bli redningen for dem som forsyner seg for godt av juleribba, skriver Dagens Medisin (DM).

Forskerne bak undersøkelsen karakteriserer funnet som mystisk - nesten for godt til å være sant:

De seks overvektige som deltok i undersøkelsen inntok daglig flere gram konjugert linolsyre (CLA), som finnes i melk og storfekjøtt. En annen gruppe drakk olivenolje. Etter tolv uker hadde pasienter som fikk drøyt tre gram CLA daglig mistet tre kilo kroppsfett, sammenlignet med gruppen som fikk olivenolje. Sett i forhold til utgangspunktet, mistet CLA-spiserne 1,5 kilo kroppsfett. De som drakk olivenolje gikk opp i vekt.

Mystisk

- Vi er overrasket over at det ble så store endringer i kroppens fettinnhold av så små tilskudd av CLA, sier fysiolog Ola Gudmundsen til DM. Sammen med andre står han bak undersøkelsen.

Fra tidligere er det kjent at konjugert linolsyre virker gunstig på kroppens sammensetning hos dyr. Den norske studien er den største så langt som viser tilsvarende effekt hos mennesker, og publiseres nå i Journal of Nutrition.

Ikke uten videre

Forskerne vil likevel ikke uten videre anbefale folk å ta CLA før flere forsøk er gjennomført.

- Stoffet kan bli en hjelp under slankekurer, og hindre det tap av muskelmasse som ofte kommer under diett. CLA endrer ikke vekten, men øker muskelmassen like mye som kroppsfettet synker, poengterer fysiolog Ola Gundersen.

(NTB)>/KUR>