Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kugalskap-alarm avblåst

Oksen som var mistenkt for å ha den farlige sykdommen kugalskap (BSE), er allikevel ikke smittet. Dyrehelsetilsynet tror allikevel Norge vil oppleve smittede dyr i nær framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lettelsen var stor både hos Statens Dyretilsyn og storfebonden da meldingen fra det engelske laboratoriet kom i morges: den danskimporterte oksen hadde ingen spor av BSE. Presset har vært enormt for Nils Oddvar Valle siden mistanken om smitte ble varslet forrige torsdag. Statens Dyrehelsetilsyn ønsket full nedslakting av alt dansk fe i Norge, samt hele Onsøy-bondens besetning.

- Det er hele livsverket mitt. Jeg måtte bygd opp alt på nytt. Selv om jeg ville fått økonomisk erstatning ville det vært en tung prosess å ta tak i, sier Valle.

Direktøren for Statens Dyrehelsetilsyn, Eivind Liven, er fornøyd med håndteringen av BSE-alarmen.

- Dette viser at vi har et system som fungerer dersom slike situasjoner oppstår.

Liven regner med at det allikevel vil dukke opp dyr med BSE i Norge.

- Vi har bedt regjeringen om å satse mer på overvåkning av levende populasjon og fjerne risikomuligheter gjennom sikker behandling av avfallsmateriale.

Både Forbrukerrådet og Dyrehelsetilsynet har anbefalt importforbud mot dyr fra risikoområder for BSE, som Danmark og Frankrike, for å redusere faren for BSE i Norge. Landbruksminister Bjarne Håkon Hansen har avvist forslaget.