Kugalskap en global farsott

Vel vitende om risikoen eksporterte Storbritannia og flere andre EU-land store mengder kjøttbeinmel til 80 land. Forskere frykter nå at eksporten av dyreftret har bidratt til å spre den grusomme og dødelige sykdommen kugalskap til alle verdenshjørner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens europeiske medier og politikere har vært opptatt av utbruddet av munn- og klovsyke i Europa, har det gått oss hus forbi at fagfolk i Verdens helseorganisasjon nylig holdt et krisemøte om utbredelsen av kugalskap. Forskere mener det bare er et tidsspørsmål før vi får de første store utbruddene i Polen, Russland og flere andre østeuropeiske land. Men det stopper ikke der. Midtøsten og Sørøst-Asia står for tur.

- Vi snakker om en mulig global utbredelse - helt og holdent skapt av Storbritannia og EU. Det er ufattelig at myndighetene ikke har slått ned på dette før nå. Men nå er det for seint uansett, sier økofilosof Sigmund Kvaløy Setreng til Dagbladet.

Startet i England

Bovin spongiform encefalopati (BSE), eller «kugalskap», ble første gang oppdaget hos britisk storfe i 1986. Sykdommen har siden vist seg å ramme flere pattedyrarter, også mennesker. Når mennesker spiser infisert kjøtt, særlig nervevev, som ryggmarg og hjerne, risikerer vi å bli smittet.

Hos mennesket forårsaker BSE den nye varianten av Creutzfeldt-Jakobs' sykdom (vCJD), som ble oppdaget i 1996.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer