Kugalskap i USA

Kvegeierne håper kugalskapen i landet ikke fører til at eksporten rammes, men både Japan og Sør-Korea stanser trolig importen av storfekjøtt fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi håper Japan og Sør-Korea vil basere enhver handelsaksjon mot USA på forskning, sier Chandler Keys, visepresident i kvegbøndenes interesseorganisasjonen NCBA.

Både Japan og Sør-Korea kjøper store mengder amerikansk storfekjøtt.

Det amerikanske landbruksdepartementet bekreftet tirsdag kveld at det er oppdaget minst ett tilfelle av kugalskap i den amerikanske delstaten Washington. Det er første gang sykdommen forekommer i USA.

Varsler importstans

Chandler Keys ber også land som kjøper amerikansk kjøtt om å huske på at dette tilfellet av kugalskap totalt sett representerer en liten trussel mot kvaliteten på storfekjøttet.

Men allerede onsdag morgen kom det signaler som tyder på at Sør-Korea etter all sannsynlighet kommer til å stanse sin import av amerikansk biffkjøtt.

Også Japan kommer til å stanse importen av amerikansk storfekjøtt inntil videre, ifølge landbruksdepartementets talsmann Hiroaki Ogura.

- McDonald's ikke berørt

Verdens største hurtigmatkjede McDonald's var raskt ute med å avvise at kjedens forsyningslinjer har noen som helst forbindelser til tilfellet av kugalskap som ble bekreftet tirsdag.

- Kjøttleverandøren som dette gjelder har overhodet ingen forbindelser til McDonald's forsyningslinjer, sier Lisa Howard, talskvinne for McDonald's i en uttalelse.

Hurtigmatgiganten setter sin lit til at amerikanske landbruksmyndigheter tar saken alvorlig og gjennomfører nødvendige sikkerhetstiltak.

McDonald's-aksjen falt noe umiddelbart etter at tilfellet av kugalskap ble kjent, og analytikere tror markedene for flere andre landbruksprodukter kommer til å åpne betydelig lavere som følge av at sykdommen nå er påvist i USA.

Likevel tror flere økonomer nyhetsbyrået Reuters har snakket med at innvirkningen av sykdomstilfellet vil bli begrenset dersom det ikke blir oppdaget flere enn ett tilfelle.

(NTB>