Kugalskap og kosmetikk

PARIS (Dagbladet.no): Risikoprodukter fra storfe ble i prinsippet forbudt i kosmetikkindustrien for fire år siden. Men kontroller har avslørt utstrakt svindel. Det kan være farlig hvis man har sår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar 1997 ble det innført forbud i EU mot bruk av risikoprodukter som hjerne, beinmarg, øyne fra storfe i kosmetikk og kroppspleieprodukter. Til da var storfeslakt en priviligert råstoffkilde for kosmetikkindustrien. Brissel, milt, lunge, hjerne, øyne, mandler, beinmarg, hud, skinn og sener ble blandet inn i diverse skjønnhetsprodukter for å fjerne rynker og fukte tørr hud. Dette ble tatt fra storfe som kunne være smittet av BSE.

Folkehelsa slo fast at faren for at slike animalske produkter fra land med kugalskap kunne forekomme som bestanddeler i produkter markedsført i Norge. Det farligste var leppestift, som kvinnene tok på og rundt munnen flere ganger om dagen. Det er der det er størst sjanse for sår og eventuell overføring av smitte, selv om risikoen er minimal i forhold til et stykke kjøtt.

- Disse produktene var på moten og ble flittig brukt, vedgår direktør Pierre Perrier hos Dior-Cosmetics til avisa Le Parisien.

- Men etter kugalskapkrisa har vi ryddet opp, påstår han.

Var det enda så vel. Det franske forbrukerrådet har utført hundrevis av kontroller, og de avslører en rekke eksempler på svindel. Titalls kosmetikkprodukter er blitt beslaglagt, både hos produsenter, importører og distributører. De får i verste fall en bot på opptil 300 000 kroner. Det er strenge kontroller for slike produkter, men de har fremdeles lov til å bruke gelatin, olje, melk og fettstoffer.

- Den biologiske risikoen er aldri null, men en smitteoverføring er bare mulig hvis produktet trenger ned i underhuden, sier Frankrikes fremste BSE-ekspert, Jeanne Brughre-Picoux. Folkehelsa fant også for fire år siden at det ikke var grunnlag for å fraråde bruk av kosmetiske produkter. Men de inneholder fortsatt stoffer som stammer fra storfe - som kan være smittet.