Kugalskap øker salg av laks

Utbruddet av kugalskap i USA vil trolig føre til økt salg av norsk laks til de asiatiske landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier administrerende direktør Paul Birger Torgnes i Fjord Seafood til NTB. Fjord Seafood står for vel 10 prosent av verdensproduksjonen av atlantisk laks.

Flere asiatiske land har stanset importen av amerikansk storfekjøtt. Dette må erstattes av annet kjøtt og fisk.

Stor eksport

Norge eksporterte i fjor sjømat til Asia for 5,4 milliarder kroner, og til Nord-Amerika og Latin-Amerika for nær 3 milliarder kroner. I tillegg får utbruddet av kugalskap betydning for en omfattende norsk sjømatproduksjon i Chile, som eksporterer direkte til USA. Blant store norske produsenter i Chile er Fjord Seafood og Cermaq.

Meldingen om utbrudd av kugalskap i USA har også gitt et løft for lakseaksjer på børsen. Både Fjord Seafood, Pan Fish, Domstein og Lerøy Seafood Group har steget i verdi.

Henger sammen

Europa blir ikke så direkte berørt av kugalskap-utbruddet i USA som under utbruddet i Storbritannia i 2001. Vi importerer ikke kjøtt fra USA, og eksporten til det øvrige Europa er minimal. Likevel henger matvareproduksjonen i verden sammen på en slik måte at et utbrudd på et enkelt gårdsbruk i USA får følger for en hel norsk næring - denne gangen på en positiv måte.

- Dette forteller oss mye om hvor viktig det er med sporbarhet og god sikkerhet i matvareproduksjonen, både på land og i sjøen. Vår utfordring er hele tiden å dokumentere kvaliteten på den fisken vi produserer, sier Torgnes.

Kan vare

Torgnes tør ikke antyde noe om hvor stor effekt utbruddet av kugalskap kan få for norsk sjømatproduksjon denne gangen. - Men vi registrerte at de første landene som stanset importen av kjøtt fra USA, var de asiatiske landene, sier Torgnes.

Forbrukerne vil erstatte storfekjøtt med annet kjøtt og fisk, så lenge det er usikkerhet heftet ved det amerikanske storfekjøttet. Tiden vil vise om dette bare er et blaff, eller om effekten blir varig for norsk fiskeeksport.

- Under utbruddet i 2001 fikk vi en økning i eksporten av sjømat som var merkbar et års tid, sier Torgnes.

(NTB-Kjell Herskedal)