Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kugalskap påvist i Norge for første gang

Men ikke den norske melkekua.

 SKOTSK HØYLANDSFE:  Det er hos ei gammel ku av denne importerte kjøttferasen at det for første gang er påvist kugalskap i Norge. Storbritannia, der denne rasen stammer fra, har hatt kulgalskap i mange år.  Kua i Nord-Trøndelag med påvist kugalskap, ble importert fra Sverige og slaktet og dustruert allerede 12. januar. Her noen eksemplarer av rasen fra Alladale i det skotske høylandet. Arkivfoto: Russell Cheyne, Reuters/NTB Scanpix.
SKOTSK HØYLANDSFE: Det er hos ei gammel ku av denne importerte kjøttferasen at det for første gang er påvist kugalskap i Norge. Storbritannia, der denne rasen stammer fra, har hatt kulgalskap i mange år. Kua i Nord-Trøndelag med påvist kugalskap, ble importert fra Sverige og slaktet og dustruert allerede 12. januar. Her noen eksemplarer av rasen fra Alladale i det skotske høylandet. Arkivfoto: Russell Cheyne, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EUs referanselaboratorium i England bekrefter at en 15 år gammel ku i Nord-Trøndelag hadde kugalskap, ifølge Mattilsynet.

Det er første gang kugalskap er påvist i Norge.

Kua ble testet fordi den ble skadd av en elg.

Etter det Dagbladet forstår, dreier det seg ikke om en tradisjonell melkeku av Norsk Rødt Fe-rasen, men kua skal være av den skotske kjøttferasen skotsk høylandsfe.

Kua skal være importert fra Sverige, og har avkom flere steder i landet.

Ikke i kjøttdisken
Mattilsynet presierer i en pressemelding
i forbindelse med laboratoriebekreftelsen fra England at det ikke farlig å spise kjøtt eller drikke melk.

Det har vært mistanke om at fire kalver av kua også er smittet.  Det er en besetning i Nord-Trøndelag, to i Sør-Trøndelag og en besetning i Oppland med mistanke om smittede dyr.

Den smittede kua ble slaktet og destruert allerede 12. januar, og kjøttet har ikke vært distribuert til mat.

- Bør ikke importere levende dyr
Veterinær og fagsjef Nina Svendsby, som har ansvar for kontroll av importerte dyr til Norge, mener bønder ikke bør importere levende dyr i det hele tatt.

— Risikoen for at smittsomme dyresykdommer følger med er høy, sa hun til NTB i går.

Det er EØS-avtalen som åpner for import av levende dyr. Etter en kraftig økning i innførselen av storfe til Norge på 90-tallet, har importen gått betydelig ned.

De siste femten årene er det bare importert 160 levende storfe.

Det er så langt kun klassisk BSE som i sjeldne tilfeller er vist å kunne overføres til mennesker gjennom infiserte kjøttprodukter.

Typen som påvist hos den norske kua, er atypisk BSE.

- Dette er en type kugalskap som oppstår spontant i biologien, altså at den kan oppstå uten at det helt lar seg forklare. Funnet som er gjort, er ikke farlig, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet, til NTB.

Har testet 350 000 dyr
Siden 2004 har Mattilsynet testet over 350 000 dyr. Det nylig påviste tilfellet er det eneste dyret med denne sykdommen.

- Påvisningen viser både at rutinene våre fungerer og at dette tilfellet er svært sjeldent. Vi tester om lag 25 000 dyr i rutinekontroller hvert år, samt et par tusen risikodyr som har blitt syke. Det vil vi fortsette med, sier Landsverk.