Kugalskapen kom med en komet?

Kugalskapen har kommet til jorden med kometer som har bombardert jorden med bakterier fra verdensrommet, melder britiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye kugalskap-teorien bygger på at dyrene har fått i seg gress som er dusjet med partikler fra rommet i løpet av vinteren, melder AFP. Om vinteren tar små partikler seg lettere fram gjennom stratosfæren.

Rart

Forskerne Chandra Wickmasinghe ved Wales-universitetet i Cardiff og Fred Hoyle ved universitetet i Cambridge er mennene bak teorien.

- Dette hører kanskje litt rart ut, men faktumet er at teorien har begynt å vinne anerkjennelse i forskerverdenen, sier professoren i mattematikk og astronomi, Wickmasinghe.

De små partiklene fra passerende kometer kan ha kommet inn i jordatmosfæren og ført med seg mikrobakterier. Disse bakteriene skal kunne forklare flere plutselige sykdomsutbrudd på jorden. Nå altså kugalskap (BSE).

Hver dag regner mellom ti og hundre tonn organisk materiale ned på planeten vår. Og bakterier som nylig ble oppdaget i Sør-Amerika skal ha ligget «sovende» i 250 millioner år.

Forskerne viser til at dyrene i Wales og England beiter mer ute på vinteren enn andre steder.

- Dyr som går ute på vintertid finnes ikke i Skottland, Irland eller andre steder på kontinentet, sier Wickamsinghe.

Omdiskutert

Romteorien ses på som høyst ukonvensjonell av de fleste BSE-eksperter. Foreløpig tror de fleste forskere at animalsk dyrefur kan være årsaken til kugalskap.

Det er den menneskelige varianten av BSE som skaper frykt blant Europas matkonsumenter. I Storbritannia har 88 mennesker hittil dødd av den uhelbredelige sykdommen. Det er foreløpig ikke vært diagnostisert noen i Skandinavia med den nye Creutzfeldt-Jakobs' sykdom.