«Kugalskapen kom til jorda med kometer»

Kugalskapen skyldes verken menneskelige forsømmelser eller den jordiske naturens lunefullhet. Den kom til jorda i form av bakterier fra verdensrommet, hevder to seriøse britiske akademikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuer slikket i seg stjernestøv fra kometer som gikk i tusen knas da de landet på jorda, og dette stjernestøvet inneholdt bakterier som påførte kuene BSE, sier de to. Teorien har fått en mildt sagt skeptisk mottakelse i britiske veterinærmiljøer.

Men professorene Chandra Wickramasinghe og Sir Fred Hoyle mener altså smitten opprinnelig kom på verdensrommet. Kjøtt fra dyr som er smittet av BSE - «kugalskap» - kan påføre mennesker den dødelige Creutzfeldt-Jakobs sykdom, CJD.

De to professorene støtter seg til Sherlock Holmes, kjent privatetterforsker og opphavsmann til det såkalte holmesianske aksiom: Når alle andre mulige løsninger på en gåte er utelukket, må den gjenstående - uansett hvor usannsynlig den virker - være riktig.

- Mange vil nok synes at vår teori er helt bak mål, men faktum er at denne teorien vinner mer og mer støtte i den vitenskapelige verden, sier Wickramasinghe, som er professor i matematikk ved Wales-universitetet i Cardiff. Han får full støtte fra Sir Fred Hoyle, som er internasjonalt anerkjent astronom og professor ved eliteuniversitetet i Cambridge.

(NTB-AFP)