Kugalskapens historie

Vitenskapen kan ikke fastslå med sikkerhet nøyaktig når kugalskap, BSE, oppsto, men en eller annen gang på 70-tallet dør den første kua av sykdommen i Sørvest-England. I dag er sykdommen registrert i 11 EU-land samt i Sveits. Sverige, Finland og Norge har så langt sluppet unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første identifiserte tilfellet er «Ku 133» på gården til Peter Stent. Kua oppviste de karakteristiske skjelvingene og koordineringsvanskene. I september konstateres «svamplignende hjernesykdom», men kugalskapen får ikke sitt navn før i 1986.

I 1987 finner John Wilesmith ved Det sentrale veterinærlaboratoriet ut at BSE spres gjennom smittet kjøttbenmel.

1988: Forbud mot bruk av benmel i for til drøvtyggere. Dette burde ha stanset epidemien, men reglene overholdes ikke. Den britiske regjering setter i gang en storstilt nedslakting, men tilbyr bare halv markedspris for slaktet. Bøndene sender derfor risikodyr på markedet i all hast.

1989: Southwood-rapporten sier innmat ikke bør brukes i spedbarnsmat. Den er beroligende i forhold til voksne, men innrømmer åpent at «hvis vi tar feil, så tar vi grusomt feil». Forbud følger mot bruk av innvoller i matvarer.

Trygt

1990: Landbruksminister John Gummer gir sin datter en hamburger på en landbruksmesse for å demonstrere sin tillit til britisk kjøtt. Helsedirektøren erklærer at det er trygt å spise storfekjøtt.

1992-1993: Toppen av epidemien med 36.000 smittede dyr per år.

1993: Helsedirektøren gjentar at det er trygt å spise storfekjøtt. Det er registrert 100.000 tilfeller av kugalskap i Storbritannia.

Creutzfeldt

I 1995 detonerer en ny bombe: 19 år gamle Stephen Churchill er det første menneske som dør av sykdommen Creutzfeldt-Jakobs. Sykdommen er kjent fra før, men dette er en ny variant.

Hittil er 80 mennesker døde av sykdommen i Storbritannia. Det verste - men høyst usikre - scenariet går ut på at 134.000 mennesker kan bli syke i løpet av en 30-årsperiode.

I Frankrike er «bare» to døde av sykdommen, men de etterlatte vil stille politikerne for retten fordi de lot det skure og gå selv om de visste at sykdommen var farlig for mennesker. De tidligere statsministrene Margaret Thatcher og John Major kan bli stevnet for en fransk domstol fordi det ble eksportert kjøttbenmel til Frankrike som var forbudt på hjemmemarkedet.

Smittekilder

Samme år som britene forbød kjøttbenmel i fsr til drøvtyggere, eksporterte de 12.500 tonn benmel til andre EU-land, hovedsakelig Frankrike. Året etter 25.000 tonn. Offisielt skulle det gå til svin og fjærkre, hvilket var fullt lovlig til 1996. Det er allment antatt at dette har vært én av smittekildene til den mindre epidemien som nå har brutt ut i til sammen 12 EU-land.

En annen smittekilde er møllene som lager dyreftret. De bruker samme maskineri til kjøttbenmel som til fsret hvor benmel er forbudt. Britiske undersøkelser har vist at restene som overføres er mer enn nok til å viderebringe smitte. Et halvt gram smittet fsr kan gi en ku BSE.

Frankrike

Epidemien i Europa er liten etter britisk målestokk, men mønsteret med forsikringer om trygg mat, som viser seg ikke å stemme, er det samme. I Frankrike var det i fjor 30 tilfeller av BSE, i år er det 119 så langt.

Panikken blusset opp for én måned siden da det viste seg at 12 dyr fra en bestand hvor ett dyr var smittet, hadde havnet på kjøttmarkedet. Avisene beskrev det som «smittet kjøtt i våre supermarkeder» og tre kjeder måtte innrømme at smittet kjøtt kunne ha havnet i hyllene. Salget av storfekjøtt har falt med 50 prosent.

Tyskland

I Tyskland har folk trodd at tysk kjøtt var trygt. Inntil forrige uke, da det ble funnet to kuer med BSE, det ene etter at en slakter ville demonstrere at hans varer var sikre ved å sende dem til testing.

Tyske aviser skummer av raseri over politikernes falske forsikringer.

Inntil forrige uke motsatte den tyske landbruksminister Karl-Heinz Funke seg at kjøttbenmel skulle forbys i alt dyrefsr. Opposisjonen krever nå at han må gå.

Frankrike har totalforbudt kjøttbenmel i dyreftr. Tyskland gjør det samme, og EU varsler forbud fra nyttår.

(NTB-Hans Rustad)