Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulda dreper i Nord- Korea

Få mennesker i verden har så usikker framtid som folket i Nord-Korea. En nordkoreansk avhopper hevder militæret vil gjøre et kupp. En annen hevder Nord-Korea er overbevist om at de vil vinne en krig mot Sør-Korea. Det eneste nordkoreanerne kan være helt sikre på, er at tusener vil dø av kulde og sult i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hwang Jang Yop (74) var medlem av sentralkomiteen i det nordkoreanske kommunistpartiet, da han hoppet av i april i år. Nå hevder han at et militærkupp er uunngåelig i Nord-Korea.

Nord-Korea har 1,1 million soldater, den femte største hæren i verden, og soldatenes moral synker dag for dag, hevder Hwang Jang Yop.
- I dagens Nord-Korea må selv elitesoldater stjele for å overleve, sier Hwang.

Choi Joo-Hwai var oberst i den nordkoreanske hæren før han hoppet av til Sør-Korea for to år siden. I Washington hevdet han nylig at Nord- Koreas leder, Kim Jong Il, er overbevist om at han kan knuse både USA og Sør-Korea militært.

- Slakt amerikanere

- Planen er å konsentrere angrepet på amerikanske soldater i Sør-Korea og i Japan. Kim Jong Il tror at hvis Nord-Korea klarer å drepe 20000 amerikanske soldater på mindre enn en måned, så vil USA gi opp og trekke seg ut av Sør-Korea, sa Choi som hevdet at Nord-Korea allerede har utviklet langtrekkende raketter.

USA har 37000 soldater i Sør-Korea og 45000 på Okinawa i Japan. I et lynangrep vil rakettene bli sendt mot Okinawa, mens kanoner og stridsvogner som allerede er utplassert på grensa mot Sør-Korea, skal pumpe granater mot amerikanerne der.

Sult og kulde


- Angrepet skal gi USA et stort tapstall og samtidig sørge for at USA ikke klarer å sende tilstrekkelig med forsterkninger i tide, sa Choi.

Mens resten av verden spekulerer på hva Nord-Koreas militære og politiske ledere egentlig har tenkt å foreta seg, så forsøker internasjonale hjelpeorganisasjoner å hindre at flere tusen nordkoreanere dør av sult og sykdom i vinter.

- Vinteren i Nord-Korea er vel så kald som her i Norge. Sultne mennesker er mer mottakelig for sykdom enn friske mennesker, og alt dette gjør at vi frykter for at dødstallene fyker i været i vinter, sier Halvor Fossum Lauritzsen i Norges Røde Kors til Dagbladet.

Hele Norges coronakart