Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulda kommer til vinterferien

Langtidsvarsel: Først kommer mildværet til Nord-Norge. Åtte nedbørsrekorder har allerede falt i februar.

SKI OG GOLF: Kjell Christian Martinsen (63), hygger seg i 2 km-løypa på Greverud golfbane i nye Nordre Follo kommune. Snøen er lagt her gjennom et samarbeid mellom Skiforeningen, Oppegård Idrettslag og kommunen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKI OG GOLF: Kjell Christian Martinsen (63), hygger seg i 2 km-løypa på Greverud golfbane i nye Nordre Follo kommune. Snøen er lagt her gjennom et samarbeid mellom Skiforeningen, Oppegård Idrettslag og kommunen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Starten på vintermåneden februar aldri så mye - denne helgen blir det mildere over det aller meste av landet, særlig i Nord-Norge.

Bare unntaksvis vil gradene såvidt krype under null utenfor de etablerte kuldeområdene i innlandet og høyden.

- Den meteorologiske forklaringen er enkel. Et høytrykk over Sentral-Europa treffer norskekysten fra Atlanterhavet. Det beveger seg nordover, og nå står Nordland, Troms og Finnmark for tur, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis ved Vervarslinga i Nord-Norge til Dagbladet.

Så fra neste uke og fram til vinterferiestart rundt helg i ti av de gamle fylkene, blir det gradvis kaldere over det meste av landet, særlig i øst og sør.

UVANLIG VÆRFENOMEN: Disse unike bildene ble fanget på film i Troms da kraftig vind virvlet opp løssnø på bakken. Video: Edvald Andersen Vis mer

Det passer bra for mange som starter den tradisjonelle skolevinterferien neste helg, og setter kursen mot skiløyper i høyere strøk.

Her kan du sjekke langtidsvarselet for ditt sted.

Januar ble våt og varm. Alle fylker fra Trøndelag og sørover slo gamle varmerekorder for måneden.

Åtte rekorder allerede

Og det samme høytrykket som nå søker mot Nord-Norge, har allerede bidratt til åtte lokale døgnrekorder for nedbør i februar noen gang - fire i Trøndelag og fire i Møre og Romsdal.

De fire rekordstedene i Møre og Romsdal, er Eide, Hustadvatn, Øksendal og Eresfjord.

I Eide var det det våtest med 149,4 millimeter regn onsdag. Det tilsvarer halvannen meter tørr snø i minusgrader.

I Trøndelag er nedbørsrekordene for februar slettet på Løksmyr rett sør for Trondheim, i Rennebu, Hemne og Søvatnet.

Hemne og Søvatnet har fått regn, Renne og Løksmyr vekselsvis regn og snø. Løksmyr fikk mest onsdag med 80 millimeter.

SKISKOLE: Thea Melhus Thomassen (5) er på skiskole på Greverud golfbane sammen med barn og voksne fra barnehagen. Snøen er lagt her gjennom et samarbeid mellom Skiforeningen, Oppegård Idrettslag og Nordre Follo kommune.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKISKOLE: Thea Melhus Thomassen (5) er på skiskole på Greverud golfbane sammen med barn og voksne fra barnehagen. Snøen er lagt her gjennom et samarbeid mellom Skiforeningen, Oppegård Idrettslag og Nordre Follo kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mot snørekord

Ikke langt fra den norsk-svenske grensen i nord, i Kirunafjellene, drar det seg mot alle tiders snørekord. Med 169 centimeter snø i Katterjåkk 130 kilometer nord for Kiruna, er det bare 11 centimeter opp til den 23 år gamle rekorden.

Rett vest derfra i Narvik kommune, er det «bare 101» centimeter snø på høyeste målepunkt Bjørnfjell.

Hvorfor er det så stor forskjell så tett på hverandre på samme breddegrad i tilsvarende høydeforhold ?

34,5 grader forskjell

Statsmeteorolog Sarchosidis beroliger med at det neppe er noen nye vær- eller klimafenomener som ligger bak.

- Mye bygevær har beveget seg fra havet innover norskekysten og videre til Sverige. Det er ofte veldig forskjellige nedbørsmengder i nabobyger. I tilfellet Kiruna har nok bygene krasjet mot høyere fjell der og sluppet innholdet, forklarer statsmeteorologen i Tromsø.

Et par ytterpunkter i temperatur og snødybde foran helgen: Nesbyen i Hallingdal var varmest i landet onsdag med 9,8 plussgrader. Karasjok i Finnmark var kaldest med minus 24,7.

Og mest snø pr. onsdag: 244 centimeter i Lyngen i Troms (710 meter over havet) foran Breidalen i Skjåk i Oppland (930 meter over havet) med 233 centimeter.