KAMPEN OM ALEPPO:

Kulda skaper problemer for evakueringen i Øst-Aleppo: - I går frøs et spedbarn ihjel. Vi kunne ikke gjøre noe. Bare begrave ham

Mandag ble rundt 5000 evakuert. 

KRIG: Evakuerte barnefamilier prøver å holde varmen over et bål. I dag ble rundt 5000 personer fra Øst-Aleppo evakuert. Foto: Sipausa / NTB Scanpix
KRIG: Evakuerte barnefamilier prøver å holde varmen over et bål. I dag ble rundt 5000 personer fra Øst-Aleppo evakuert. Foto: Sipausa / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minusgrader, vind og lite klær. Syrere som evakueres fra Øst-Aleppo kjemper mot kulda.

Frilansjournalist Zouhir Al-Shimale meldte tidligere i dag at mens de ventet på bli evakuert fra Øst-Aleppo i går, ble de vitne til at et spedbarn døde.

- Da vi ventet om natta, døde en baby av kulda. Vi kunne ikke gjøre noe. Bare begrave ham, skriver frilansjournalisten i en Twitter-melding.

- Barbarisk

Også frilansjournalist Bilal Abdul Kareem har publisert en video som viser at temperaturen går mot minusgrader om nettene.

At barn dør mens de blir evakuert, engasjerer folk på Twitter. Blant annet skriver Zaher Sahloul, lederen av hjelpeorganisasjonen American Medical Society at det er barbarisk.

- Så barbarisk. Barn i Aleppo dør av ekstrem kulde mens de venter, skriver Sahloul.

5000 evakuert i dag

Siden evakueringen startet torsdag, har tusenvis blitt evakuert fra Øst-Aleppo.

Tidligere i dag vedtok FNs sikkerhetsråd å sende FN-observatører til området for å overvåke evakueringen av sivile og opprørere.

Dagbladet får opplyst fra Røde Kors at 75 busser har transportert ut rundt 5000 mennesker fra Øst-Aleppo i løpet av mandag. I tillegg er 500 mennesker evakuert fra de opposisjonsbeleirede områdene.

Røde Kors, i samarbeid med Den røde halvmåne, sier de kommer til å jobbe med evakueringen til det er tomt i området.

- Forholdene i Øst-Aleppo er forferdelige. Folk er i en desperat situasjon, og trenger beskyttelse, helsehjelp, mat og vann. Og ikke minst varme, nå som vinteren har slått inn, med spesielt kalde netter, sier Bernt Apeland, generalsekretær i Røde Kors til Dagbladet.

Skyting i går
Det er ikke bare enkelt å få evakuert de sivile fra de tidligere opprører styrte delene i Øst-Aleppo. Søndag ble det meldt om at mindre opprørsgrupper angrep busser som evakuerte sivile fra områdene i Øst-Aleppo til Idlib-provinsen. Angrepene satte en midlertidig stopper for evakueringen.

I dag begynte bussene å kjøre igjen og evakueringen vil fortsette så lenge partene respekterer våpenhvilen.

Det var torsdag forrige uke at evakueringen fra det konfliktfylte området i Øst-Aleppo startet. Tusenvis av sivile og opprørere er planlagt å evakueres og generalsekretæren i Røde kors sier at det kan ta flere dager.

- Det er umulig å anslå hvor lang tid det tar å gjennomføre denne evakueringen. Det er snakk om et stort antall mennesker, flere titusener, som skal fraktes trygt ut fra disse områdene. Vi håper at arbeidet kan gjøres uhindret, så raskt som mulig, sier Apeland.

Avhengig av sikkerhet

En av syrerne som i dag kom i sikkerhet under evakueringen var sju år gamle Bana al-Abed. Sjuåringen har blitt kjent gjennom sin populære Twitter-konto der hun skriver om den prekære situasjonen i Øst-Aleppo.

Apeland i Røde Kors forteller at de er avhengig av tillit og at våpenhvilen opprettholdes for å få gjennomført evakueringen.

- For å sikre at nødhjelp når fram til de som trenger det mest, må alle væpnede grupperinger akseptere arbeidet vi gjør. Det er en utfordrende situasjon, men i løpet av det siste året har mer enn 200 nødhjelpskonvoier krysset frontlinjene. Det ville ikke vært mulig uten garantier fra de som kontrollerer områdene, sier Bernt Apeland til Dagbladet.