KALD MARS: De første ukene i mars ser det ikke ut til å bli noe snøsmelting rundt om i landet, ifølge månedsprognosen fra Storm Weather Center. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
KALD MARS: De første ukene i mars ser det ikke ut til å bli noe snøsmelting rundt om i landet, ifølge månedsprognosen fra Storm Weather Center. Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

Kulde i minst to uker til

Den kalde værtypen kan vare helt til midten av mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Det vil fortsatt være kaldere enn normalt i slutten av februar og i den første uka i mars. Vi har også indikasjoner på at det fortsatt blir kaldt andre uka i mars, men det er mer usikkert, sier meteorolog Frode Korneliussen ved Storm Weather Center.

De siste dagene har det vært kaldt i hele landet, og mye snø på Østlandet. De som nå ser fram mot varmere vær, kan altså måtte smøre seg med tålmodighet helt til midten av mars, viser månedsprognosen fra Storm.

Ekstrem kulde: I vinter herjet 52 kuldegrader med folk i Karasjok. Nå har temperaturen steget over 80 grader.Foto: MAGNAR A. KJELDSEN

Original Filename: sol.JPG
Ekstrem kulde: I vinter herjet 52 kuldegrader med folk i Karasjok. Nå har temperaturen steget over 80 grader. Foto: MAGNAR A. KJELDSEN Original Filename: sol.JPG Vis mer

Kald værtype
- Temperaturene kan variere, men vi ser generelt en kald værtype fremover. Temperaturene vil trolig ligge på 2-5 grader lavere enn normalen, sier Korneliussen.

Meteorologen sier at det nok ikke vil bli noen reprise av de aller kaldeste temperaturene fra januar. Mars er gjennomsnittlig en mildere måned enn februar, siden sola begynner å varme mer om dagen enn tidligere på året.

Prognosen viser også tørt vær i store deler av landet framover, etter at det har snødd kraftig over store deler av Sør-Norge i helgen. Bergen sliter med vannmangel etter en rekordtørr vinter, og vil trolig ikke få noe nedbør av betydning i begynnelsen av mars heller.

- Det blir tørrest på Vestlandet og i Midt-Norge. I perioder kan det komme litt snø i sørøstlige deler av landet, sier Korneliussen.

Spår kald vår
Nord-Norge kan også få litt nedbør nå og da i denne perioden.

Den kalde vinteren kan også påvirke været de neste tre månedene. Meteorologisk institutt varsler at temperaturen vil ligge 0-1ºC under normalen i gjennomsnitt i mars, april og mai.

- Dette skiller seg ut fra tidligere, siden sesongvarslene de siste årene har varslet temperatur over normalen. Nå er det varslet temperaturere nær eller under normalen for stort sett hele landet. Det er også interessant fordi vi er inne i en kald periode nå, sier klimaforsker Kjetil Isaksen ved Meteorologisk institutt.

Usikkert
Temperaturnormalen viser gjennomsnittstemperatur fra 1961-1990, og de siste ti årene har vi stort sett hatt varmere vårer enn normalen her i landet. Det er stor usikkerhet rundt sesongvarselet, men det ligger en del signaler fra vinteren som tyder på en kald vår.

- Det er mye snø over store deler av landet for øyeblikket. Det ser ut til å ta tid før den smelter, og da får vi mindre oppvarming av landjorda. Havtemperaturen er ikke spesielt høy, og det kan også medvirke til det kalde sesongvarselet, sier Isaksen.

I store deler av landet er det varslet en temperatur på 0-0,5°C under normalen, men i deler av Nord-Trøndelag og Nordland varsles det ned til 1,0 °C under normalen. På Svalbard og i nordområdene ellers indikerer varselet imidlertid høyere temperatur enn normalt.