Kulde kan gi sjokkpriser

Kaldt vær og flaskehalser i produksjon og nett kan tredoble strømprisen i korte perioder denne vinteren, advarer kraftgiganten Fortum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høye energipriser og dyre CO2-kvoter slår rett inn på strømregninga i norske hjem denne vinteren. De som kjøper og selger strøm på kraftbørsen Nord Pool venter en prisoppgang på minst 30 prosent fra i dag. Fortum mener dette er et riktig nivå.

Men i ekstreme tilfeller kan vi nå priser på opp mot ei kroner per kilowattime.

Usikkert

Fortum mener det er stor usikkerhet om hvor vinterens strømpriser til slutt ender. Selv om vannmagasinene er omtrent på normalnivå, presser høye energipriser og dyre CO2-kvoter prisene opp - også i vannkraftlandet Norge.

-  Vinterkontraktene ligger mye høyere enn spotprisen i dagens marked. For januar og februar omsettes strømmen nå for 40 euro, og trolig er dette et riktig nivå for prisen i vinter, sier Mats Persson, som er ansvarlig for storkundeforvaltning i Fortum.

Det betyr at strømprisen nordmenn må betale vil ligge på rundt 40 øre per kilowattime. I dag selger billigste leverandørene strømmen for 30 øre.

-  Blir CO2-kvotene og energiprisene dyrere, kan prisene bli enda høyere enn det markedet i dag forventer. Særlig er det usikkerhet omkring prisingen av CO2-kvoter. Prisen lå i januar under 10 euro, og den har vært oppe i 30 euro før den nå har stabilisert seg rundt 20 euro, påpeker Mats Persson.

Kuldesjokk

Blir det skikkelig kaldt, kan begrensninger i produksjon og overføringsnett føre til prissjokk i kortere perioder.

-  Kapasitetsproblemer kan føre til ekstreme priser på over 100 euro hvis vi får en kuldeperiode, advarer Mats Persson.

Dette tilsvarer en strømpris til norske kunder på opp mot ei krone, etter dagens eurokurs.

Slike prissjokk varer normalt ikke mer enn noen dager.

-  Det finnes en risiko, og i så fall vil hele Norden bli påvirket. I Sverige er det i første rekke problemer med produksjonskapasitet. Norge kan klare å produsere, men her er det overføringskapasiteten som setter begrensninger, sier Mats Persson.

Fortum har ingen kraftproduksjon i Norge, men driver strømsalg til rundt 100 000 kunder i Østfold.

Handel i euro

Fra nyttår er det enda en usikker faktor som bestemmer hva du skal betale for strømmen:

Da går den nordiske strømbørsen Nord Pool over til å handle i euro. Bare spotprisen vil fortsatt bli notert i både euro og norske kroner.

Sterk krone gir lavere strømpris, mens svak krone gjør det enda dyrere å fyre opp badstua etter skituren.

-  Det er riktig at eurokursen vil kunne påvirke prisene. Men aktørene har anledning til å valutasikre seg, sier informasjonsdirektør Knut Lockert ved Nord Pool.

For de andre nordiske landene blir dette en fordel. De har hittil vært prisgitt å handle i norske kroner.