Kulden sender strømprisen til værs

Kaldere vær og økt forbruk over hele landet sender strømprisen til værs, men mest i Midt- og Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaldere vær og økt forbruk over hele landet sender strømprisen til værs, men mest i Midt- og Nord-Norge.

Onsdag var spotprisen på strøm 11 øre dyrere per kilowattime dyrere i Midt- og Nord-Norge enn i resten av landet. Mens den gjennomsnittlige spotprisen for Oslo og Bergen onsdag var 23,8 øre, var prisen i Trondheim og Tromsø 34,8 øre.

- Det er sjelden vi opplever så store prisforskjeller som dette på strøm i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NTB. Han sier at forskjeller i denne størrelsen sjelden varer lenge.
Kulde og atomkraft

Årsaken til det som skjer forklarer han med tre forhold: Kulde, svensk atomkraft og mangelfull kapasitet i ledningsnettet.

- Den plutselige kulden har ført til et høyere forbruk i de delene av landet der det er kaldest. Samtidig er det svenske kjernekraftverket Forsmark ute av drift. Disse to faktorene har slått ut i høyere priser på strøm både i Sverige, Midt-Norge og Nord-Norge enn i den sørlige delen av Norge. I tillegg kommer at vi bruker all ledig kapasitet i ledningsnettet til å sende strøm fra Sør-Norge og nordover, sier Akselsen.

Informasjonssjef Lars Galtung i den nordiske kraftbørsen NordPool bekrefter at det plutselige prishoppet på strøm i Midt- og Nord-Norge har sammenheng med en rekke aktuelle forhold, blant disse det kalde vinterværet og utfallet av kjernekraftverket Forsmark.
Festen over

Dermed ser det ut til at festen er over for denne gang for strømkunder med spotprisavtale. De har helt siden slutten av august betalt vesentlig mindre for strømmen enn strømkunder med vanlig standardavtale.

Selv om prisen for strøm har gått opp, er den fortsatt rimeligere enn i fjor på denne tida av året. Mildere vær og en normalisert situasjon for svensk atomkraft kan dessuten sende spotprisen ned igjen.

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner var 58,8 prosent ved utgangen av uka som gikk, etter en nedgang på 2,3 prosentpoeng. Det er andre uke på rad at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) registrerer et relativt kraftig fall i fyllingsgraden. Forrige uke (uke 4) var nedgangen 2,8 prosentpoeng.

(NTB)