FORTSETTER I HELGA  : Kulda vil bite seg fast i flere deler av landet denne helga. Foto: COLOURBOX
FORTSETTER I HELGA : Kulda vil bite seg fast i flere deler av landet denne helga. Foto: COLOURBOXVis mer

Kulderekord i Folldal i dag - nesten 40 kalde

Laveste i Norge hittil i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange våknet i dag til usedvanlig lave temperaturer - i hvert fall for året å regne. Kaldest var det i Folldal i Hedmark, hvor man mellom klokka 08 og 09 i dag kunne måle minus 38 grader.

- Det er den laveste temperaturen i Norge denne vinteren, sier statsmeteorolog John Smits til Dagbladet.

Kulda vil fortsette utover lørdag og søndag på østlandet.

- Østafjells vil det fortsette å være kaldt lørdag og søndag. Det samme kan vi som om Vestlandet. Når det gjelder Trøndelag og Møre og Romsdal vil temperaturene synke litt, men her blir det ikke kaldt i forhold til klimaet. I Nord-Norge går temperaturene generelt ned og det blir kaldere, sier Bjart Eriksen, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Røde kors advarer Røde Kors ber nå folk om å forberede seg på kulda.

- Det er viktig å kle seg godt, og spesielt i helgen passe på når man ser at folk er beruset og tynnkledde på samme tid, samtidig som vi også ønsker å oppfordre folk til å holde et ekstra godt øye med eldre familiemedlemmer eller naboer, sier Åsne Havnelid, generalsekretær i Røde Kors.

Hun sier temperaturen bør være 20 grader i alle rom eldre oppholder seg i.

- Det skal ikke mer enn litt ekstra omsorg og tilsyn til for å hindre nedkjøling som i verste fall kan få tragiske konsekvenser. Vær obs på symptomer på nedkjøling som skjelving, kald hud, slapphet, sløvhet, forvirring og nedsatt bevissthet, sier Havnelid.

Ved slike symptomer på nedkjøling må personen raskt pakkes inn i tepper og liknende. Eventuelle våte klær må fjernes og man må sette opp varmen i rommet.

- Ikke nøl med å kontakt legevakten hvis du frykter at en person er nedkjølt, og kontakt ambulansen ved mer alvorlige symptomer som redusert bevissthet, sier Havnelid.

Kommer fra Russland Kuldebølgen skyldes et stabilt lavtrykk over Russland som pumper kald luft sør- og vestover. Gradestokken vil holde seg godt på minussida i helga.

- Midt på dagen i dag blir det nok kaldest indre strøk i Nordland, Troms og på Østlandet. Der blir det omtrent samme temperaturer som vi opplevde fredag, sier Eriksen.

Kaldest blir det på Østlandet og i Nord-Norge, som vil oppleve noenlunde like temperaturer som på fredag.

Eriksen anslår at minimumstemperaturene, altså i morgentimene, vil ligge ned mot -30 grader ved enkelte steder på Østlandet og i Nord-Norge.

Mildere over helga Den gode nyhet er at kulda ikke blir langvarig. Allerede fra slutten av helga og begynnelsen av neste uke vil temperaturene stige.
 
- Høytrykket svekkes litt. Samtidig er det et lavtrykk som prøver seg på Norge vestfra. Det blir sørlig vind gjennom helga, som vil være ganske svak lengst sør i landet, og det går mot temperaturstigning i sørlige deler av landet. I Nord-Norge kan det bli kaldere, og da særlig steder sør for Nordland, sier Smits.