Kuldesjokk for Statnett

Sprengkulda førte til rekordhøyt strømforbruk i går. Statnett varsler nødtiltak dersom forbruket fortsetter å vokse. Kulda fortsetter også neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det satt ny rekord i strømforbruk, og forbruket nærmer seg nå smertegrensen. Mandag kan det komme en ny strømtopp.

Mellom klokken 8 og 9 fredag ble det brukt 21.800 megawatt strøm i Norge, det er tidenes høyeste forbruk. Kommer forbruket opp i 22.500 megawatt, må Statnett sette i gang nødtiltak for å unngå at deler av landet mørkelegges.

Statnett har lenge advart mot det økende forbruket av strøm. Forbruket har økt jevnt de siste årene, og lave temperaturer over hele landet gjør at forbruket nå nærmer seg grensen for hva nettet tåler.

Statnett inngikk før denne vinteren en avtale med flere av de største bedriftene i Norge om at disse kan redusere strømforbruket i visse perioder mot en økonomisk kompensasjon. Det er den kraftkrevende industrien som suger mest strøm fra nettet. Tiltaket er ennå ikke brukt, men det nærmer seg.

Kulda fortsetter til uka, melder Det norske meteorologiske institutt.

- Det blir fremdeles kaldt over hele landet mandag. Kanskje blir det litt mildere på Østlandet, men til gjengjeld blir det mer vind, sier Knut Restad ved Meteorologisk institutt til NTB.

I morges var det 41 minusgrader på Røros, mens temperaturen Østafjells mange steder lå mellom 20 og 30 minus. Det var kaldt også i resten av landet, Bergen hadde åtte minusgrader lørdag morgen, Værnes utenfor Trondheim 17.

Men Svalbard opplever rene vårstemningen. I dag er det 0 grader i ellers så frosne Longyearbyen. Det er like varmt eller kaldt som Roma.
Sjekk været der du bor

SPRENGKALDT: Oslofjorden en kald vinterdag.Arkivfoto: SCANPIX
SPRENGKALDT: Oslofjorden en kald vinterdag.Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Fordi det er helg, var imidlertid strømforbruket lavere enn i går. Mellom klokken 9 og 10 var forbruket 20.800 megawatt.

(Dagbladet.no/NTB)

SPRENGKALDT: Oslofjorden en kald vinterdag.Arkivfoto: SCANPIX