Kald vinter i USA

Kuldesjokk i Florida: Frosne iguaner faller som fluer

Den plutselige kulden sender iguaner over hele Florida inn i kuldesjokk. - Helt vanlig, forklarer norsk ekspert.

KALDT: Lave temperaturer gjør at iguanene ikke trives optimalt, og kroppen reagerer litt utenom det vanlige. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siste: Uværet som traff USA på torsdag og brakte med seg 500 mm snø og sur vind har ført til kalde temperaturer utenom det vanlige på øst- og vestkysten av landet.

Meteorologene melder at temperaturene ligger mellom 20 og 30 grader under gjennomsnittstemperaturen i landet, og at det er forventet at de vil synke ytterligre utover helga. Fredag ble 1 000 fly kansellert, og tallene steg jevnt utover lørdag. I skrivende stund er 130 flyavganger over hele landet forsinket på grunn av værforholdene, og 163 fly kansellert.

SURT: uværet som slo over øst- og vestkysten i USA har brakt med seg snø og kalde temperaturer. Foto: Reuters / NTB scanpix
SURT: uværet som slo over øst- og vestkysten i USA har brakt med seg snø og kalde temperaturer. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Den plutselige kulda som har rammet store deler av USA den siste tida har ført med seg snøstormer, sterke vinder og kystflom. Tusenvis av flyavganger har blitt kansellert, minst ti mennesker har mistet livet, og skoler over hele landet er stengt som resultat av uværet. Det skriver The Guardian.

I den amerikanske delstaten Florida har utallige iguaner blitt bevisstløse. Reptilene tåler nemlig bare varme, og dersom det blir under sju grader, går de inn i kuldesjokk, skriver CNN. Se video i toppen av saken.

Iguanens kropp virker dårligere og dårligere, lungene slutter å ta inn luft, og hjertet kan etter hvert slutte å slå. Kulda gjør at iguanene lever i sjokk i en periode før de enten kommer tilbake til bevissthet, eller dør av sjokket.

Ifølge Petter Bøckman, zoolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, er ikke reptilenes reaksjon uvanlig. Den hører nemlig ikke til i verdensdelen opprinnelig.

- Det er en kjempekuldebølge som ruller over Nord-Amerika for tida, og iguaner er ikke en stedegen art i USA. Det vil si at det ikke er en art som bor i disse områdene, men har spredd seg dit på grunn av dyrehold og dermed blitt veldig vanlig. Selv om dyrene klarer seg fint i 90 prosent av tilfellene, hører de jo ikke til der, og derfor begrenser de siste 10 prosentene artens utbredelse, sier Bøckman til Dagbladet.

SURT OG KALDT: Temperaturene i USA er forventet å synke ytterligere over helga. Foto: Julio Cortez / AP Photo / NTB scanpix
SURT OG KALDT: Temperaturene i USA er forventet å synke ytterligere over helga. Foto: Julio Cortez / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Ekstremvær

Det er flere eksempler på at skilpadder, slanger og fisk også har bukket under for ekstremværet. Grunnen til at iguanene er så synlige, er ifølge universitetslektoren størrelsen på dem.

- Iguanenes kuldesjokk er så slående fordi de har vært på rask frammarsj. Vi ser svakhetene deres med en gang de kommer til andre værforhold enn de er vant til. I tillegg er de store og derfor ekstra synlige, sier Bøckman.

Iguanene er i utgangspunktet tropiske dyr. Selv om de ikke er varmblodige, klarer de seg fint i varierende temperaturer. De er imidlertid ikke i stand til å holde på kroppstemperaturen når temperaturen synker brått.

- Dette er ekstremvær, og dyr bukker gjerne under i ekstremvær. Blir det bråkaldt, sånn som nå, kan de fryse i hjel. ​Iguanen er ei stor øgle som har utbredt seg et sted hvor den ikke har mulighet til å søke ly når det blir kaldt. Ei firfisle kan søke ly under en stein, men en iguan kan bli like stor som en rev, sier han.

LIVSFARLIG KULDEBØLGE: Uværet har ført til at både mennesker og iguaner har mistet livet. Foto: Saul Martinez / Reuters / NTB scanpix
LIVSFARLIG KULDEBØLGE: Uværet har ført til at både mennesker og iguaner har mistet livet. Foto: Saul Martinez / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Ikke første gang

Selv om fenomenet er sjeldent, er det ikke første gang det skjer. Derfor er det mange som reagerer på det.

- Vi opplever ikke slike hendelser mer enn én gang i løpet av et menneskes levetid, kanskje sjeldnere. Det er derfor vi synes det er så rart, men fra en geologisk skala er det vanlig. Det er et godt eksempel på hvorfor alle dyr ikke er utbredt overalt, sier han.

Forskerne kjenner til slike kuldesjokk ​fra tafonomi, ei grein av biologien, og fenomenet kan spores tilbake til 1920-tallet.

- På 1920-tallet var det en snøstorm i Texas på feil tid av året, og da døde skilpadder, padder, slanger og beltedyr i fleng. Det er slike episoder som har skapt fossiler som vi i seinere tid har undersøkt, sier Bøckman.