TØFFE FORHOLD: Oslo er blant stedene der det er kaldere enn normalt. Her fra en liknende kuldeperiode for to år siden. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
TØFFE FORHOLD: Oslo er blant stedene der det er kaldere enn normalt. Her fra en liknende kuldeperiode for to år siden. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Kuldesjokk i sør: Det ER faktisk kaldere enn normalt

Og høy luftfuktighet gjør at det føles enda kaldere på huden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå kan vi dele landet i to, nord og sør. I Sør-Norge er det ingen bedring i vente.

- Den kaldeste natta hadde vi nok natt til søndag, men det vil trolig forbli stabilt kaldt, ihvertfall fram til 23. januar. Mot helga kan temperaturen stige litt, men til helga blir det igjen kaldere. Slik fortsetter det, sier statsmeteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Spesielt folk i indre Hedmark og Oppland må kle ekstra godt på seg om dagen.

- Her er det definivt kaldest i landet og Tynset målte 33,8 minusgrader i natt, sier Terje Alsvik Walløe til Dagbladet.

- I Oslo var det kaldeste natt hittil i sesongen med -16,1 på Blindern og -17,1 på Bygdøy, sier han videre.

Lavere temperaturer Det er et høytrykk som gir det kalde været, noe som spesielt merkes i innlandet.

- Det ser ikke ut til å gå noe sted. Kombinert med at det er lite skyer, gir det spesielt kalde forhold på Østlandet, sier Foss.

Og synes du at det er spesielt kaldt i år, har du trolig helt rett.

- Ja. Så langt i år er det lavere temperaturer, spesielt på Østlandet. I flere fylker er det fem til ni grader kaldere enn normalt, sier Foss.

Men det svinger kraftig. I Nordland er det seks grader kaldere enn normalt i Mo i Rana, mens det er varmere enn normalt på Andøya.

- Det er flere kyststrøk som er varmere enn normalt. Kulda ligger først og fremst i innlandet, sier Foss.

Føles kaldere I går var det -15 i Oslo. Likevel er det folk som hevder det føles kaldere.

- Det kan stemme. Det er høy luftfuktighet kombinert med kulda. Akkurat nå er den på 82 prosent, og det er høyt. Luftfuktigheten gjør at kulda kan føles kaldere på huden. Det kalde vannet stjeler varme, sier Foss.

I forhold til vind er det utarbeidet egne tabeller for effektive temperaturer. Det samme gjør man ikke med luftfuktighet.

- Det er uenighet blant forskere om effekten av luftfuktighet og teorien om opplevelse av kulda. Men ut fra egen erfaring er det ihvertfall slik at det føles kaldere når det er vått i lufta, sier Foss.

For de fleste i indre strøk sør i landet må kle seg godt eller holde seg innendørs i mange dager framover, ser det lystigere ut i nord.

- Grovt sett forblir det jevnt over kaldt i sør, mens det i nord er større svingninger. I sør blir det jevnt over stigende temperaturer fra dag til dag, sier Foss.

Kulderåd I går var Røros, som vanlig, blant de kaldeste stedene i landet med minus 33,8 grader. Ketil Reitan har drevet på med hundekjøring siden 1980 - og tar blant annet med seg turister på Røros. Da blir en gjerne kuldeekspert.

- Jeg er ute med folk som ikke er vant med kulde. I dag var vi ute i 32 minusgrader på morgenen. Det er en utfordring. Vi gir dem klær som varmekjeledresser og vintersko. Det er viktig å lære dem å slå floke. Da sikrer en blodsirkulasjonen. Det er et godt triks. Det er også viktig å ta vare på ansiktet. Man må ta av seg vantene og føle på nesetippen hvor kald den er. Og massere forsiktig. En kan også lage grimaser som gjør at en får brukt musklene i ansiktet, forteller Reitan som aldri har avlyst en sledetur på grunn av kulda.

- Hundene klarer seg fint i minus 30. Men også når det gjelder dem må man være på vakt. Når det er 40 minusgrader, så er det ikke mye trekk som skal til for det kan oppstå farlige situasjoner, sier Reitan til Dagbladet.
Dyrere strøm Kulda har også innvirkning på strømprisen. Europower er Nordens ledende nyhets- og analysebyrå om og for kraftbransjen. Ansvarlig redaktør Mona Adolfsen sier til Dagbladet at kulda har presset strømprisene opp i det siste, og at de nok vil fortsette å stige framover.

- Strømprisene i Norden er alltid væravhengige, vi er veldig værsensitive. Prisene vil løftes over markedspris den kommende tida, og så er alle spent på hvor lenge dette kuldelokket blir liggende. Jeg tror ikke vi får høye priser over tid, men vi kan få enkeltdager med ekstrempriser, sier hun. Strømprisen ligger nå på rundt 40 øre per kilowatt/time. Den kan, på de verste dagene, stige til over krona, sier Adolfsen.