New Delhi, India

Kuldesjokk: - Ikke gå ut

Det har vært uvanlig kaldt i deler av Nord-India denne vinteren. Flere skoler utvider vinterferiene, og folk blir bedt om å holde seg innendørs.

UVANLIG KULDE: En mor prøver å holde varmen i barnet sitt i Jammu. Foto: Channi Anand / AP / NTB
UVANLIG KULDE: En mor prøver å holde varmen i barnet sitt i Jammu. Foto: Channi Anand / AP / NTB Vis mer
Publisert

I fjor ble India lammet av en ekstrem varmebølge med temperaturer på over 40 grader. Nå har situasjonen snudd.

Deler av Nord-India har den siste tida opplevd trøbbel som følge av en vedvarende kuldebølge. Temperaturene pleier vanligvis å synke til seks-sju grader i en kort periode på vintertid, og de må gå under fire grader for at India skal erklære en kuldebølge.

Nå har noen av områdene i landet registrert temperaturer ned i seks minusgrader.

Det ser også ut som at det blir mye verre. Meteorologene i landet advarer om en ekstrem kuldebølge de kommende dagene, skriver Aftonbladet.

Kaldeste noensinne?

- Jeg har aldri sett så lave temperaturer i løpet av min karriere. Wow, skrev meteorolog Nevdeep Dahiya på Twitter i forrige uke.

Dahiya melder om fire minusgrader til to plussgrader i perioden 14-19. januar.

Andre prognoser peker mot høyere, men fortsatt uvanlig kjølige temperaturer ned i seks minusgrader på det kaldeste. Dersom det viser seg å stemme, kommer Nord-India til å få sin kaldeste januar noensinne.

Forlenger ferien

Det nasjonale værbyrået IMD har sendt ut en advarsel for mandag til onsdag. Folk blir rådet til å ikke gå ut med mindre det er nødvendig.

De siste ukene har innbyggerne i Delhi sett seg nødt til å sette hverdagen på vent på grunn av kulde og tjukk tåke. Flere millioner mennesker har opplevd sine kaldeste dager noensinne, skriver Times of India.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.02.2012 DYP SNØ: Klager du på at det er mye snø her hjemme? Bli med inn i snøkorridoren til denne rumenske mannen. Etter lang tid med ekstremkulde og mer snø enn på lenge, er flere byer og landsbyer i Romania isolert. Video: Reuters / Dagbladet. Vis mer

Alle private barneskoler i Delhi utvider vinterferiene med ei uke. Også skoler i mange andre deler av Nord-India forlenger ferien på grunn av kulda.

Et reelt helseproblem

Kulde og tjukk tåke har ført til hundrevis av forsinkede og kansellerte tog og fly. Det har skapt kaos på flere flyplasser og togstasjoner.

Kulda er også et reelt helseproblem, spesielt i Delhi hvor luftforurensningsproblemene ofte er på sitt verste i vintermånedene, skriver BBC.

Myndighetene varsler om dårlig sikt på veiene grunnet tåka. De oppfordrer folk til å holde seg innendørs så langt det lar seg gjøre fram til temperaturene stiger igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer