Kuldesjokk på Østlandet

Vinteren er her for fullt, ifølge meteorologene. Mot slutten av uka kan det bli under 20 minusgrader.

BLIR KALDT: Østlandet har en kald uke i vente. Også i hovedstaden faller temperaturene. Foto: Paul Kleiven / NTB
BLIR KALDT: Østlandet har en kald uke i vente. Også i hovedstaden faller temperaturene. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Denne uka er det ventet svært kalde temperaturer på Østlandet. Kulde-toppen kommer torsdag eller fredag.

«Ut i neste uke kommer kulda tilbake for fullt, så ikke pakk bort ulltøyet helt!», skrev Meteorologisk institutt på Twitter søndag.

På Aurskog kan det bli 21 minusgrader torsdag og fredag, ifølge yr.no. I Gjerdrum kan temperaturene falle til 16 minusgrader, og i Lillestrøm kan det bli 17 minusgrader.

- Vi snakker vel ikke akkurat om sibirkulde, men det er ikke så langt unna heller, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til Romerikes Blad.

Varer til helga

Det skal bli gradvis kaldere i løpet av uka.

- I høyereliggende strøk kan det bli ned mot 20 minus. Det kan det bli allerede nå, og mot slutten av uka kan vi komme enda lenger ned i minusgradene, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

I Oslo-området kan det bli minus ti grader i slutten av uka.

Det blir kaldest i fjellområdene, der det kan bli 25 minusgrader og enda kaldere mot slutten av uka, mens det i indre strøk vil være temperaturer på rundt 15 minusgrader. Lavlandet og Oslo får ned mot ti kuldegrader.

- Det ser ut som at kulda skal vare fram mot helga, så blir det litt mer skyet og temperaturene går litt opp igjen. De kalde temperaturene avhenger av klarvær, forklarer Borander.

SPANIA: Madrid-regionen er blant stedene som ble hardest rammet av snøstormen, som ga det største snøfallet som har blitt registrert siden 1971. Video: NTB Vis mer

Mildt i vest

Statsmeteorologen understreker at vinteren absolutt ikke er over for Østlandet.

- Det er Sør-Norge som har fått vinteren. Her i Tromsø er det bar bakke, sier Borander.

Det er første gang siden 2006 at det er mer målbar snø i Oslo enn i Tromsø 11. januar.

- Det er helt klart veldig uvanlig, sier Borander.

Natt til fredag ble det målt under 30 minusgrader i Østerdalen og Sel kommune i Innlandet. Innbyggere i disse områdene kan vente seg liknende temperaturer i dagene som kommer.

I Nord-Norge har det vært en relativt mild og snøfattig vinter hittil, og temperatuene vil nå synke betraktelig.

Temperaturene på Vestlandet og i Midt-Norge vil imidlertid ikke krype like langt nedover gradestokken som i innlandsstrøkene og i nord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer