Kulen han fant i beinet i 1990 ble ikke fjernet før i 2005

Godartet cyste ble til kreftsvulst. Nå får Svenn Børre (39) erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Allerede som tolv år gammel turner, i 1982, fikk Svenn Børre Steinsland påvist instabilitet i knærne. Under en skyteøvelse i militæret rundt 1990, oppdaget han for første gang en kul bak venstre kne.

Nå får han endelig erstatning etter at Pasientskadenemnda har vedtatt at behandlingen han fikk på Sykehuset Buskerud ikke var god nok.

- Uendelig glad

- Jeg er ufattelig og uendelig glad for at jeg endelig har nådd fram og seiret. I svært mange år sleit jeg med gradvis økende plager. Helt siden barneårene har jeg måttet trekke meg i ulike sammenhenger på grunn av smerter, sier Steinsland til Dagbladet.no.

39-åringen sier han flere ganger ba om å få kulen, som legene mente var en såkalt Baker cyste, fjernet. Det skjedde ikke før i 2005, etter at ekspertise ved Haukeland universitetssykehus hadde slått fast at det da var snakk om kreft.

- Plagene toppet seg mellom 2004 og 2005. Da kunne jeg ikke gå opp ei trapp uten store smerter i hele kneregionen. Jeg våknet gjerne nattestid med store smerter og nummenhetsfølelese i beinet, sier Svenn Børre Steinsland til Dagbladet.no.

Han forteller at han fra rundt år 2000 og fram til han endelig ble operert i 2005 opplevde sykdomsfølelse med influensalignende symptomer.

- Det kunne gjerne starte i nitida om morgenen med moderat feber. Dette kunne forsvinne like fort bare få timer etter. Disse symptomene forsvant umiddelbart etter operasjonen i 2005 på Haukeland, sier 39-åringen.

BLE IKKE FJERNET: Svenn Børre Steinsland (39) hevder han fant kulen i kneet allerede i 1990. Først i 2005 ble den fjernet. Foto: Privat
BLE IKKE FJERNET: Svenn Børre Steinsland (39) hevder han fant kulen i kneet allerede i 1990. Først i 2005 ble den fjernet. Foto: Privat Vis mer

- Kulen var der i 15 år

Han er ikke fornøyd med behandlingen han i årenes løp fikk på Sykehuset Buskerud, med «journalrot og diagnoserot som har hatt betydning for sykehistorien og utfallet».

- Jeg er av den oppfatning av at alle kan gjøre feil. Leger er også mennesker. Derfor ønsker jeg ikke å henge ut enkelpersoner. Det er kulturen, kompetansen, rutinene og kvalitetssikringen ved Sykehuset Buskerud jeg vil til livs, sier Steinsland og utdyper:

- Kulen var der i minst 15 år. Når den gikk fra å være godartet til ondartet er usikkert, men flere leger mener at symptomene jeg fikk i 2001 kunne indikere at kulen var i ferd med å utvikle seg til en ondartet svulst. Det fremgår av saksdokumentene at leger hadde sett kulen på ultralyd. Det påfallende merkelige og underlige er at man ikke undersøkte den nærmere med røntgen, MR eller CT, sier Steinsland.

Først i 2005 ble det klart at han hadde utviklet kreft. Svenn Børre hadde såkalt chondrosarkom, en sjelden lidelse som det påvises rundt tre tilfeller av årlig. Ekspertisen på Haukeland universitetssykehus går langt i å antyde at kreftsykdommen kan spores tilbake til problemene som oppsto allerede i barndommen hans.

«Biopsien viste et lavgradig chondrosarkom. Mest sannsynlig dreier det seg om en malignisering av brusken i en exostose han har hatt siden barndommen», heter det i epikrisen fra Ortopedisk klinikk ved Haukeland universitetssykehus 28. juni 2005.

- Det er med stor bitterhet jeg konkluderer at jeg sannsynlig ikke ville utviklet kreft om det hadde blitt stilt en riktig diagnose på et mye tidligere tidspunkt. Omfanget av operasjonen ville neppe blitt så stor, og jeg ville fungert normalt, sier Svenn Børre Steinsland.

I dag må han avstå fra de fleste fysiske aktiviteter fordi beinet ikke tåler belastningen og lett kan brekke. Hver morgen må han «gå seg i gang» fordi han blir fullstendig stiv i løpet av natta.

Kulen han fant i beinet i 1990 ble ikke fjernet før i 2005

- Hver natt våkner jeg av smerter og må opp å gå. Jeg er blitt avhengig av sterke smertestillende tabletter for i det hele tatt å komme meg gjennom hverdagen. Etter endt arbeidsdag sitter jeg gjerne store deler av kvelden med beinet hevet for å døyve smertene. Etter en stunds passivitet stivner jeg helt til, og blir med det hindret fra andre aktiviteter med så vel hunder som med barna våre. Min energi er da oppbrukt, og min samboer må ta det meste av arbeidet hjemme, sier Steinsland.

Vant fram

21. mai 2007 vedtok Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) at Svenn Børre Steinsland ikke har krav på erstatning, selv om NPE påpekte at sykehuset burde ha tatt røntgenbilder i 2001 eller 2002. Det ble lagt til grunn at Steinsland «mest sannsynlig ikke hadde hatt økende smerter», og derfor ville diagnosen chondrosarkom uansett neppe ha vært stilt før i 2005.

Svenn Børre Steinsland anket NPEs vedtak inn for Pasientskadenemnda. For drøyt to uker siden, 6. oktober, med tre mot to stemmer, avgjorde nemnda at 39-åringen likevel skal ha erstatning fra NPE.

«Flertallet legger imidlertid til grunn at pasienten som følge av manglende billeddiagnostikk, ble fratatt muligheten for at diagnosen kunne ha blitt stilt på et tidligere tidspunkt», heter det i det ferske vedtaket fra Pasientskadenemnda.

Nemnda påpeker at tvil knyttet til om en tidligere diagnose ville gitt et bedre sluttresultat ikke bør gå ut over pasienten. Derfor legger Pasientskadenemnda til grunn at «det foreligger en fysisk skade som følge av forsinket diagnose og behandling».

Nå må Norsk Pasientskadeerstatning regne på hvor mye Svenn Børre Steinsland har krav på i erstatning.

-Beklagelig

Sykehuset Buskerud sier de ikke uttaler seg konkret om denne type enkeltssaker.

- Vi forholder oss til taushetslikten et helseforetak er underlagt. Generelt vil jeg si at vårt mål er at pasientene til enhver tid skal få den beste behandlingen. Det er beklagelig når pasienten ikke føler seg ivaretatt, sier helsefaglig direktør Martin Olsen ved Sykehuset Buskerud til Dagbladet.no.

Olsen understreker at vedtaket i Pasientskadenenmda tas på alvor.

- Vi tar de tilbakemeldingene vi får til etterretning. Dette gjelder både sykehuset som sådann og den enkelte avdeling, framholder Martin Olsen.

KJEMPER: Svenn Børre Steinsland sliter seg gjennom hverdagen etter kreftoperasjonen i beinet i 2005. På fritida er han lidenskapelig opptatt av hundeoppdrett.