Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kulldriften må skje innenfor klimaforpliktelsene

Helga Pedersen twitret fra regjeringsforhandlingene.

TWITRER OM KULL: @Helgape twitret fra regjeringsforhandlingene. Foto: SCANPIX.
TWITRER OM KULL: @Helgape twitret fra regjeringsforhandlingene. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): «Kulldrifta vår på Svalbard må selvsagt være innafor de norske klimaforpliktelsene», twitret parlamentarisk leder i Ap, Helga Pedersen til SVeren Trond Martin Sæterhaug for noen minutter siden.

Hun svarte på spørsmålet «Korfor skal vi kreve av Europa å legge ned kullkraftverk, men fortsetje å selge dei kull frå Svalbard?»

Trøtt på t-banen
Det ble tydeligvis seint i går:

«Det er lange dager med forhandlinger og oppstart av arbeidet i den nye stortingsgruppa. Var garantert det trøtteste trynet på t-banen i dag», twitrer Helga Pedersen

Gruvekrangel
I det siste har konflikten om kullgruven på Svalbard blitt tydeligere. Neste år skal det vedtas om gruvedriften i Svea skal utvides eller ei, for den nåværende gruven, Gruve 7, er trolig tom i 2014. Arbeiderpartiet ønsker fortsatt drift, mens SV har vært tydelige på at de ikke er komfortable med dette.

— Den norske Svalbard-politikken hviler på tre grunnpilarer. De er forskning, reiseliv og gruvedrift. Selv om de to første har fått økt betydning, vil mye aktiviteten på Svalbard også i fremtiden være knyttet til kullgruvene, sa Helga Pedersen til Bergens Tidende tidligere denne uka.

- Gruvedriften er ikke lenger like viktig for norsk suverenitetshevdelse på Svalbard. Tilstedeværelsen er godt ivaretatt både gjennom forskningsstasjonen i Ny-Ålesund og all aktiviteten i Longyearbyen, sa stortingsrepresentant Hallgeir Langeland til samme avis.

- Hun modererer seg
Sist fredag aksjonerte Greenpeace mot kulldriften ved å stanse kullastingen fra gruven. Han sier at Pedersens twitterkommentar vitner om at hun begynner å merke presset.

- Det kan sees på som en klar moderering av den kommentaren hun hadde i helga, der hun sa at kulldriften skal videreføres uansett, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace.

Men selve løftet om driften skal skje innenfor Norges klimaforpliktelser betyr ingenting, mener Gulowsen.

- Meningsløst
- Det er en meningsløs kommentar og viser at hun ikke har noen reelle argumenter. Klimaforpliktelsene våre gjelder de nasjonale utslippene, og alle som vet hva kulldriften medfører vet at den medfører svært små utslipp i Norge. Kullet går til utlandet og brennes der. Hverken norsk kulldrift eller oljevirksomhet tilfører mye til våre nasjonale utslipp, slik nasjonale utslipp defineres av Kyotoprotokollen. Det bør gå an for et land som ønsker å være en klimapådriver, å se på det som skjer utenfor våre grenser, som for eksempel om vi bør drive med kull og om vi skal la StatoilHydro drive klimaforurensende aktivitet i utlandet, sier han.

Gulowsen sier han blir overrasket om det blir lagt føringer for kullvirksomheten i regjeringsplattformen, siden den skal behandles politisk i 2010.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling