- Kullgruve på Svalbard er ikke noe problem

Helga Pedersen skyver ansvaret for utslippene over på de som kjøper det norske kullet.

- LEGGER ANSVARET PÅ KULL-KUNDENE: Tyskerne måselv velge hvordan de vil bruke sine kvoter, om de vil bruke dem på å kjøre bil eller på å brenne kull, sier Helga Pedersen (Ap).
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
- LEGGER ANSVARET PÅ KULL-KUNDENE: Tyskerne måselv velge hvordan de vil bruke sine kvoter, om de vil bruke dem på å kjøre bil eller på å brenne kull, sier Helga Pedersen (Ap). Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Det er ikke noe problem med en kullgruve på Svalbard så lenge de som kjøper kullet forplikter seg til utslippskutt gjennom internasjonale avtaler og internasjonale kvotesystem, sier Arbeiderpartiets nye parlamentariske leder og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen, til Dagbladet.

- Kundene har ansvaretHun vil ikke være med på at Norge har et ansvar for å kutte klimagassutslipp internasjonalt ved å minske tilgangen på kull. Pedersen mener det er de som kjøper og brenner det norske kullet som må ta ansvar for utslippene det gir.

- Målet vårt er at alle land skal være med og ta klimaansvar gjennom et strammere kvotehandelssystem der flere land er med. Hvis tyskerne vil kjøpe og brenne mer kull, må de ta det over kvotesystemet. Tyskerne må selv velge hvordan de vil bruke sine kvoter, om de vil bruke dem på å kjøre bil eller på å brenne kull, sier Pedersen til Dagbladet.

- En av pilareneHennes holdning er at Norge bør fortsette med kull.

- Vår holdning er at kull er en av pilarene på Svalbard, i tillegg til reiseliv og forskning. Gruvedrift utgjør en stor del av aktivitetene på Svalbard, sier hun.Greenpeace engasjerer seg sterkt imot norsk kulldrift på Svalbard. I forrige uke aksjonerte de ved å hindre lasting av kull fra den norske gruven Svea Nord til båten MV Pasha. Leder Truls Gulowsen sukker tungt over utsagnene fra Helga Pedersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer