Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kullgruve på Svalbard er ikke noe problem

Helga Pedersen skyver ansvaret for utslippene over på de som kjøper det norske kullet.

- LEGGER ANSVARET PÅ KULL-KUNDENE: Tyskerne måselv velge hvordan de vil bruke sine kvoter, om de vil bruke dem på å kjøre bil eller på å brenne kull, sier Helga Pedersen (Ap).
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
- LEGGER ANSVARET PÅ KULL-KUNDENE: Tyskerne måselv velge hvordan de vil bruke sine kvoter, om de vil bruke dem på å kjøre bil eller på å brenne kull, sier Helga Pedersen (Ap). Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er ikke noe problem med en kullgruve på Svalbard så lenge de som kjøper kullet forplikter seg til utslippskutt gjennom internasjonale avtaler og internasjonale kvotesystem, sier Arbeiderpartiets nye parlamentariske leder og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen, til Dagbladet.

- Kundene har ansvaret
Hun vil ikke være med på at Norge har et ansvar for å kutte klimagassutslipp internasjonalt ved å minske tilgangen på kull. Pedersen mener det er de som kjøper og brenner det norske kullet som må ta ansvar for utslippene det gir.

- Målet vårt er at alle land skal være med og ta klimaansvar gjennom et strammere kvotehandelssystem der flere land er med. Hvis tyskerne vil kjøpe og brenne mer kull, må de ta det over kvotesystemet. Tyskerne må selv velge hvordan de vil bruke sine kvoter, om de vil bruke dem på å kjøre bil eller på å brenne kull, sier Pedersen til Dagbladet.

- En av pilarene
Hennes holdning er at Norge bør fortsette med kull.

- Vår holdning er at kull er en av pilarene på Svalbard, i tillegg til reiseliv og forskning. Gruvedrift utgjør en stor del av aktivitetene på Svalbard, sier hun.

Greenpeace engasjerer seg sterkt imot norsk kulldrift på Svalbard. I forrige uke aksjonerte de ved å hindre lasting av kull fra den norske gruven Svea Nord til båten MV Pasha. Leder Truls Gulowsen sukker tungt over utsagnene fra Helga Pedersen.

- Hvis hun ikke vil at Norge skal gjøre mer enn det Kyotoavtalen sier, har hun rett. Men hvis hun ønsker at Norge skal være med og løse klimaproblemet gjennom styring av norske selskaper og det internasjonale samfunnet, tar hun feil. Enhver med øyne i hodet vil se at det er et paradoksat et land som predikerer klimatiltak og argumenterer for at et land som Kina skal redusere sine utslipp, ikke klarer å stenge ned sin egen kullproduksjon. Hvis noe land i verden har råd til å la disse ressursene ligge, så er det Norge, sier Gulowsen.

I går twitret Pedersen at norsk kullvirksomhet må ligge innenfor norske klimaforpliktelser. Men gruvedriften gir forsvinnende små utslipp i Norge. De fleste utslippene skjer i det kullet blir brent, altså på kontinentet.

Behandler saken i 2010
Kullet i Sveagruva begynner å ta slutt. I 2010 skal politikerne behandle om gruvedriften skal utvides til Lunckefjell. Den konkrete saken vil ikke Pedersen ta stilling til nå. SV har flagget at de ønsker å avvikle norsk kullgruvedrift på Svalbard.

Sveagruva produserer to - tre millioner tonn kull i året. Det finnes også en kullgruve utenfor Longyearbyen, kalt Gruve 7. Denne produserer først og fremst kull til kraftverket i Longyearbyen, men eksporterer også en del. Denne gruva har lavere produksjon enn Sveagruva, og dermed lengre levetid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling