Brannene i Australia

Kullmørke - midt på dagen

Skogbrannene fortsetter å herje i Australia. Temperaturer opp mot 50 grader og vind i orkan styrke gjør forholdene grusomme.

PLUTSELIG MØRKT: Midt på dagen ble det plutselig bekmørkt i den australske kystbyen Mallacoota. Video: Ap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I New South Wales sørøst i Australia er det temperaturer opp mot 46 grader lørdag. Samtidig er det i deler av delstaten orkanvind med en styrke på opp mot 130 kilometer i timen.

Forholdene kunne ikke vært verre med tanke på de dødelige skogbrannene som har herjet i Australia siden november, og myndighetene advarer ifølge Sydney Morning Herald med at storbrannen kan spre seg «fryktelig fort».

VARMT: Jasper Croft og tre andre brannmenn kjørte igjennom en intens skogbrann i New South Wales, Australia. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

De ekstreme forholdene i helga gjør at myndighetene frykter at storbrannen kan komme enda nærmere tett bebodde områder av delstaten New South Wales, blant disse forsteder til Australias største by, Sydney.

HERJER: Dette bildet viser brannen i Gippsland i delstaten Victoria torsdag. Foto: DELWP Gippsland via AP
HERJER: Dette bildet viser brannen i Gippsland i delstaten Victoria torsdag. Foto: DELWP Gippsland via AP Vis mer

Mørkt midt på dagen

Et av stedene som er hardest rammet er kystbyen Mallacoota i delstaten Victoria lenger sør i landet.

Midt på dagen lørdag - i det som er midt på sommeren i Australia - ble himmelen i byen kullsvart, som følge av den kraftige brannen.

Et rød glød kunne synes på den nattsvarte himmelen, som oppsto midt på dagen. Byen har vært så herjet av brannene at folk har måttet flykte ned til havet.

- Det så OK ut for noen minutter siden. Plutselig ble himmelen helt oransje. Så ble den svart, sier 9News-reporter Sam Cucchriara til egen kanal.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det er rett og slett aske og røyk som har gjort dag om til natt i byen.

4000 mennesker har vært omringet av flammer og har søkt tilflukt på stranda denne uka. Marinens forsyningsskip HMAS Choules ankom torsdag med forsyninger til de evakuerte.

GLØDET: Plutselig ble himmelen knall oransje i kystbyen Mallacoota i Victoria i Australia. Byen har vært herjet av brannene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GLØDET: Plutselig ble himmelen knall oransje i kystbyen Mallacoota i Victoria i Australia. Byen har vært herjet av brannene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
MØRKE: Kort tid etterpå ble himmelen over Mallacoota nærmest kull svart. Dette bildet er tatt klokka 15.00 lokal tid lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
MØRKE: Kort tid etterpå ble himmelen over Mallacoota nærmest kull svart. Dette bildet er tatt klokka 15.00 lokal tid lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Myndighetene har sendt både marineskip og helikopter til byen for å evakuere folk. De har slitt med å evakuere folk via helikopter på grunn av den tette røyken.

Nær 50 grader

Brannene i Australia

  • Årets brannsesong i Australia startet i november, tidligere enn normalt, grunnet langvarig tørke og høye temperaturer.
  • Det er nå over 200 branner i den mest folkerike delstaten New South Wales (NSW) og nabodelstaten Victoria.
  • Torsdag ble det erklært unntakstilstand både i NSW og store deler av Victoria.
  • Minst 19 mennesker har mistet livet i brannene. Siden 30. desember har åtte mennesker mistet livet kun i NSW. 28 personer var fredag savnet i Victoria.
  • Kraftig vind og høyere temperaturer er varslet i helgen, og myndighetene ber folk evakuere fra en kyststrekning på 400 kilometer.
  • Over 1400 boliger er blitt flammenes rov, først og fremst i NSW. Småbyer er lagt i ruiner, og det har også vært branner i Queensland, samt i delstater sør og vest i Australia.
  • Totalt er over 55 000 kvadratkilometer svidd av, et område som til sammen nesten er på størrelse med Kroatia.
    NTB

Ifølge Sydney Morning Herald opplever delstaten nord for Victoria, New South Wales, en av sine varmeste dager noensinne. I byen Penrith, vest for Sydney, viste kvikksølvet hele 48,9 grader. Dermed er det brannherjede området det varmeste stedet på kloden lørdag.

Det gjør det svært vanskelig for befolkningen å kjøle seg ned, og forvansker også evakueringen.

Gladys Berejiklian, delstatsminister i New South Wales ber befolkningen om å forberede seg på nok «en forferdelig dag». Det er varslet «katastrofal» brannfare i sju områder lørdag.

- Vi har gjort alle forberedelser vi kan. Hvis du opplever vanskeligheter og trenger hjelp, vennligst reis til et evakueringssenter, sier hun.

- Et helvete

Delstatens transportminister Andrew Constance sier følgende.

- La meg være ærlig. Dette er ikke en skogbrann, det er en atombombe. Det er ikke mulig å beskrive det helvete og de ødeleggelser den har forårsaket, sa han til ABC Radio Sydney.

Både i Victoria og New South Wales har delstatsregjeringene gitt folk ordre om å forlate de mest utsatte områdene slik at færrest mulig utsettes for brannene.

Kjemper

Brannmester Rob Rogers advarer folk mot spredningsfaren. Vindstyrken er blant de store farene, da gloheite fragmenter fra brannen kan fly langt og antenne nye områder.

- Vi kommer dessverre mest sannsynlig til å miste boliger på lørdag, men vi vil være lykkelige og kalle det en suksess om ingen liv går tapt, sier brannmesteren.

Over 3000 brannfolk kjemper mot flammene bare i New South Wales.

- Vi er klare til å svare, uansett hva dagen bringer, sier han.

Bare siden nyttårsaften har 13 mennesker omkommet i brannene i som herjer sørøst i Australia. I skrivende stund er det kriseberedskap knyttet til 13 brannen, mens ni branner er under overvåkning.

Pyrostormer

Lenger nord, i nærheten av Nowra i New South Wales, er skogbrannen så kraftig at den har skapt helt egne værsystemer. Den har blant annet ført til såkalte pyrostormer.

- Dette er en veldig farlig situasjon. Følg med på forholdene rundt deg og ta forholdsregler, opplyser australske myndigheter-

Brannene skaper de reneste pyrostormer - eller pyrocumulonimbus (pyroCB) - som det heter på fagspråket.

Over brannene genereres pyrostormene, som kommer med voldsomt tordenvær.

PyroCB er i stand til å utløse sine egne lynnedslag, skaper masse nedtrekk av luft, mye vind og til og med hagl svertet med sot. Slike pyrostormer er i stand til å påvirke atmosfæren i høyder på opptil 15 kilometer.

Fragmenter som fremdeles er varme nok til å starte nye branner, kan bli skutt ut av en pyroCB i avstander på 30 kilometer fra hovedbrannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer