Kulørt katastrofe

Danske Se og Hør bruker hele forsida denne uka til å beklage sin største tabbe gjennom tidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Se og Hørs største bommmert. UNDSKYLD. Ukas overskrift er slått opp over hele førstesida.

I går kom Se og Hørs første nummer etter forrige ukes store blemme. Ukebladet brakte fotballspilleren Stig Tøftings tragiske livshistorie mot hans vilje.

Drapsoppslaget

Som 13-åring mistet landslagsspiller Stig Tøfting (32) sine foreldre under tragiske omstendigheter. Hans barn på sju, åtte og tolv år kjente ikke historien før dansk Se og Hør fortalte den.

Dansk presse har kjent til historien i en årrekke, men har valgt å respektere Tøftings ønske om å holde saken unna offentligheten. Men nå kunne barna likevel lese om Tøftings far som drepte sin kone før han så tok sitt eget liv for 19 år siden.

Danskene protesterer

Det danske folket har snudd seg mot Se og Hør etter skandaleoppslaget. Salgstallet gikk dramatisk ned og sjefsredaktøren måtte gå:

- Hvis jeg hadde visst hva jeg vet nå, så hadde vi ikke brakt historien, sa forrige ukes sjefredaktør Peter Salskov til Ekstra Bladet.

Noe måtte de gjøre, de danske sladreskribentene. Nå prøver de å komme på bølgelengde med folket og leserne igjen.

Kommersielt viktig grep

- Jeg tror dette er veldig riktig av Se og Hør. Saken har to sider, det ligger både en etisk og kommersiell vurdering bak dette grepet, sier Lars Gimnes, ansvarlig redaktør i Kampanje til Dagbladet.no.

Hvorfor velger de å gå ut slik, har de ikke trykket saker av samme kaliber før?

- Den kommersielle nesen kan være større enn den etiske i denne saken. Jeg tror det er en god blanding. Redaksjonen skjønner at den har gått over streken, og skjønner dessuten hva som må gjøres for å beholde opplag, lesertall og et visst renommé.

Blir bladet «snillere» framover?

- Jeg tror nok de vil vurdere nærmere hvordan opinionen tenker. De vil kanskje være like «slemme» i mange saker, men de kommer nok til å tenke nøye gjennom hvem de skriver noe negativt om, avslutter Gimnes.

- En brøler av rang

Beklagelsen tar altså hele forsida til det kulørte ukebladet. En snill sak om prinsesse Alexandras forestående fødesel etter ni måneders graviditet tar ikke oppmerksomheten vekk fra Tøfting-saken.

På side to fortsetter beklagelsene fra den nye redaktøren Peter Dall i hans leder.

- Jeg har satt meg et mål om å få orden på tingene. Det blir ikke vanskelig for meg, siden jeg for nøyaktig ti år siden avviste saken i avisa B.T, som jeg var sjef for den gangen.

Dall vil lytte til folkets røst:

- Om danskene overreagerer eller ikke, skal jeg la andre avgjøre. Men de er viktig å høre på folket.

Se og Hør sier at artikkelen aldri burde ha stått på trykk.

- Vi beklager dypt for de konsekvenskene historien har fått for Stig Tøfting og hans familie, ikke minst hans barn.

Du kan lese alle beklagelsene på sladrebladets nettsider. Du kan ikke lenger lese den opprinnelige skandalesaken, som bladet har fjernet.

<B>HISTORISK FØRSTESIDE:</B> -Dansk Se og Hør er råere enn den norske utgaven. Det egner seg ikke for stuebordet, sier Lasse Gimnes til Dagbladet.no. Denne førstesiden er ikke som vanlig. Noe måtte gjøres for å bli venner med folket igjen. Og dermed kom beklagelsen.
-DET ENESTE RIKTIGE: Ansvarlig redaktør i Kampanje mener danske Se og Hør har gjort det eneste riktige, ikke minst kommersielt.