Kulturdepartementet: Den katolske kirke brøt loven

Oslo Katolske bispedømme aksepterer ikke vedtaket og går til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo katolske bispedømme går til sivilt søksmål mot staten etter at Kulturdepartementet fredag avviste bispedømmets klage i medlemsjukssaken.

Oslo katolske bispedømme sier de ikke er overrasket over Kulturdepartementets avgjørelse om å avvise deres klage på Fylkesmannens vedtak fra juni i fjor.

- Vi mener det ikke er grunnlag i loven for departementets konklusjon. Vi ønsker derfor å få saken belyst av domstolene, sier administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme i en pressemelding.

- En del medlemmer ble registrert med en metode som ikke var god nok. Dette har vi beklaget og ryddet opp i. Men selv om det ble foretatt feilregistreringer, har vi aldri registrert for mange. Derfor mener vi at vi ikke har fått for mye i tilskudd for perioden, sier Wade, som bestrider at deres metode for å skaffe medlemmer var ulovlig.

Kulturdepartementet varslet fredag at de ikke tar Den katolske kirkes klage til følge, og slår fast at kirken ulovlig har mottatt minst 40 millioner kroner for mye i statsstøtte.

I juni i fjor slo Fylkesmannen i Oslo og Akershus fast at bispedømmet hadde mottatt over 40 millioner kroner for mye i statsstøtte ved å benytte en uriktig måte å registrere nye medlemmer på. Bispedømmet var imidlertid uenig i Fylkesmannens vedtak og påklaget vedtaket til Kulturdepartementet.

Vedtaket gjelder kun statsstøtten på om lag 40 millioner kroner. For de samme medlemmene har Kommune-Norge betalt ut et tilsvarende beløp. Bispedømmet kan derfor regne med at kommunene også vil kreve tilbake for mye utbetalt støtte.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram