Kulturdepartementet: Den katolske kirke brøt loven

Oslo Katolske bispedømme aksepterer ikke vedtaket og går til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo katolske bispedømme går til sivilt søksmål mot staten etter at Kulturdepartementet fredag avviste bispedømmets klage i medlemsjukssaken.

Oslo katolske bispedømme sier de ikke er overrasket over Kulturdepartementets avgjørelse om å avvise deres klage på Fylkesmannens vedtak fra juni i fjor.

- Vi mener det ikke er grunnlag i loven for departementets konklusjon. Vi ønsker derfor å få saken belyst av domstolene, sier administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme i en pressemelding.

- En del medlemmer ble registrert med en metode som ikke var god nok. Dette har vi beklaget og ryddet opp i. Men selv om det ble foretatt feilregistreringer, har vi aldri registrert for mange. Derfor mener vi at vi ikke har fått for mye i tilskudd for perioden, sier Wade, som bestrider at deres metode for å skaffe medlemmer var ulovlig.

Medlemsrotet

• I slutten av februar 2014 anmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus Oslo katolske bispedømme for medlemsjuks. I slutten av måneden ble kirkens lokaler ransaket av politiet, og biskop Bernt Eidsvig ble sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner.
• Bakgrunnen for anmeldelsen er at ansatte ved Den katolske kirke fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer.
• Kirken mottok i 2014 totalt 105,4 millioner kroner i statlig og kommunal støtte. Støtten utgjør drøyt 870 kroner per medlem.
• 65.500 nyregistreringer fra 2010 til 2014 er gjennomgått. 56.500 av disse ble registrert gjennom diskutable metoder. 28.900 har bekreftet medlemskapet, mens cirka 6.800 ikke ønsker å være medlemmer.
• Fylkesmannen krever i et brev sendt i slutten av juni 2015 tilbake nærmere 40,6 millioner kroner av Den katolske kirken og slår samtidig fast at praksisen var lovstridig og innmeldingene ugyldige.
• Den katolske kirke klagde på fylkesmannens vedtak, men 5. februar 2016 opplyser Kulturdepartementet at de ikke tar klagen til følge.
• Samme dag varslet Oslo katolske bispedømme at de går til sivilt søksmål mot staten.

Kilder: Oslo katolske bispedømme, Dagbladet, NTB

Kulturdepartementet varslet fredag at de ikke tar Den katolske kirkes klage til følge, og slår fast at kirken ulovlig har mottatt minst 40 millioner kroner for mye i statsstøtte.

I juni i fjor slo Fylkesmannen i Oslo og Akershus fast at bispedømmet hadde mottatt over 40 millioner kroner for mye i statsstøtte ved å benytte en uriktig måte å registrere nye medlemmer på. Bispedømmet var imidlertid uenig i Fylkesmannens vedtak og påklaget vedtaket til Kulturdepartementet.

Vedtaket gjelder kun statsstøtten på om lag 40 millioner kroner. For de samme medlemmene har Kommune-Norge betalt ut et tilsvarende beløp. Bispedømmet kan derfor regne med at kommunene også vil kreve tilbake for mye utbetalt støtte.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer