NAVN SOM SKJEMMER: Kulturdepartementet er ikke helt fornøyd med navnesettingen av nye statlige foretak. 
NAVN SOM SKJEMMER: Kulturdepartementet er ikke helt fornøyd med navnesettingen av nye statlige foretak. Vis mer

Kulturdepartementet strammer inn navnepraksis:

Kulturdepartementet er lei av dårlige navnevalg

Ikke imponert av Nye veier, Nord universitet og  Bane NOR.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulturdepartementet har sett seg lei av trenden der statlige virksomheter bokstavelig talt går nye veier i jakten på kreative navn.

I mai 2015 ble det språkbråk da regjeringen opprettet det statseide veibyggingsselskapet «Nye veier». Nynorskfolket påpekte at ordet «veier» ikke er tillatt på nynorsk, mens ordet «veg» ville ha fungert for begge målformene. Resultatet ble at selskapet nå må leve med to navn, både «Nye veier» og «Nye vegar».

OPPGITT: Ledelsen i kulturdepartementet, her representert ved statssekretær Bård Folke Fredriksen,  reagerer på de kreative navnevalgene. 
OPPGITT: Ledelsen i kulturdepartementet, her representert ved statssekretær Bård Folke Fredriksen,  reagerer på de kreative navnevalgene.  Vis mer

Like etterpå ristet språkforskerne på hodet da Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag gikk sammen til å bli «Nord universitet» i oktober 2015.

Da Jernbaneverket i sommer presenterte sitt nye navn «Bane NOR SF», ble det dråpen som fikk begeret til å flyte over hos Kulturdepartementet.

- Vi har sett flere eksempler i det siste på at statlige virksomheter har fått navn som ikke er i samsvar med norske skriveregler, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen til Dagbladet.

Kulturdepartementet har derfor sendt ut et rundskriv til alle departementer og deres underliggende etater der det presiseres at rettskrivnings- og skriveregler skal legges til grunn når en fastsetter navn på statlige og statstilknyttede organer, institusjoner og selskaper.

STRAMMER INN: Kulturdepartementet har nå sendt ut et rundskriv for å presisere og stramme inn navnsettingspraksisen i staten. 
STRAMMER INN: Kulturdepartementet har nå sendt ut et rundskriv for å presisere og stramme inn navnsettingspraksisen i staten.  Vis mer

Det understrekes at Språkrådet skal konsulteres på et tidlig tidspunkt i navneprosesser. På denne måten vil en unngå at språkfaglige og språkpolitiske hensyn blir oversett. Nye veier, Nord universitet og Bane NOR SF er skrekkeksemplene som får departementet til å reagere.

- Felles for disse sakene er at Språkrådet ikke har vært konsultert, eller har blitt orientert om navnevalget så sent at det i praksis er for sent å endre navnet. I Kulturdepartementets rundskriv om språkfaglige konsultasjonsrutiner for navnelaging i staten presiserer vi derfor at Språkrådet skal kontaktes tidlig i navnelagingsprosessen, for å sikre at vi får gode navn på statlige virksomheter og at navnene følger gjeldende skriveregler og lover om målbruk, sier Fredriksen til Dagbladet.