Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulturdepartementet stanset Extra-spillet

Redd for å provosere når det er politisk korrekt å redusere spilleavhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det populære spillet Extra planla store endringer i år, med økte vinnermuligheter, høyere pris og mulighet for å spille samme rekke i 10 uker i strekk.

Nylanseringen skulle funnet sted 22. februar i år, men bare noen dager før premieren satt Kulturdepartementet ned foten og sa et bastant nei.

Dermed taper Norsk Tipping og stiftelsen Helse og Rehabilitering, som er operatør av spillet, millioner av kroner.

Spillegalskap

Årsaken til at Kulturdepartementet sa nei til endringene var frykten for at nye Extra vil øke spillegalskapen blant nordmenn. I dag lider anslagsvis 50 000 nordmenn av spillegalskap.

- Veksten i den samlede pengespillvirksomheten bør begrenses, skriver departementet som begrunnelse for avslaget i et brev til Helse og Rehabilitering.

Dermed får ikke stiftelsen, som hvert år finansierer sin virksomhet med vel 200 millioner spillekroner, møte konkurransen fra automatomsetningen, nettspill, travspill og de øvrige spillene til Norsk Tipping.

- Avslaget var en skikkelig nedtur og meget uventet. Vi trenger denne endringen nå om vi ikke skal bli akterutseilt, sier generalsekretær Anne-Kari Holm i stiftelsen.

Snilt spill

Hun kan ikke forstå departementets avgjørelse ettersom Extra er ansett som et av de aller snilleste spillene i det norske markedet.

- Det er ikke husholdningspengene til folk som går med til å spille Extra. Det er først og fremst automatene som fremmer spillegalskap, så jeg kan ikke forstå at det er behov for å legge restriksjoner på vårt spill, sier Holm.

Hver uke spiller omlag en halv million mennesker Extra. Gjennomsnittsinnsatsen er 29 kroner. Toppgevinsten har et tak på to millioner kroner, og det forelå ingen planer om å øke denne grensen. Til sammenligning er det helt greit å vinne over 60 millioner kroner på travhester i Norge.

Lotteritilsynet har i sakens anledning skrevet et notat til departementet der tilsynet konkluderer med at regelendringene Extra planla ikke vil fremme spilleavhengighet. Likevel valgte departementet å si nei til nye Extra.

- Tror du departementet sa nei fordi det er politisk korrekt i disse dager?

- Det vil jeg ikke kommentere, men samtidig kan jeg ikke forstå at det skulle være politisk nødvendig å si nei. Lotteritilsynets vurdering burde komme oss til gode i denne sammenhengen, sier Holm.

Vedtaket fra Kulturdepartementet er gjort på avdelingsdirektør-nivå.

- Det kan neppe ha vært Valgerd Svarstad Hauglands intensjon å ramme oss på denne måten, sier generalsekretær Anne-Kari Holm.

Norsk Tipping sier de vil følge departementets vedtak.

- Bakgrunnen for at departementet sa nei er fordi det er et ganske hett spillemarked nå. Ut fra situasjonen i spillemarkedet er Norsk Tipping enig i at det er riktig å si nei til endringene i Extra, sier pressetalsmann Roar Jødahl til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!