Kulturkrigen

En tilspisset kamp om abort, homofile ekteskap og familieverdier vil trolig prege årets valgkamp i USA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Bildene fra San Francisco de siste ukene har fått håret til å reise seg på den religiøse høyresiden i USA. Par etter par av samme kjønn kommer lykkelig ut av vielsesrommet i byens rådhus. Byens radikale ordfører Gavin Newson har sørget for at over 3000 homofile par har fått papirene i orden. Ikke bare er de blitt gift, de har hatt slør på hodet og blomster i knapphullet - gjerne sammen med jeans og boblejakke.

HVOR TRUENDE

er dette? Det er så foruroligende at president George W. Bush har foreslått et grunnlovstillegg som fastslår at ekteskapet skal være en union mellom kvinne og mann. Presidenten og hans meningsfeller ser homofile ekteskap som en oppsmuldring av sivilisasjonens mest fundamentale byggesteiner.

Gary Buseck, juridisk direktør i Lambda Legal, ei rådgivningsgruppe for homofile, kommenterer trusselen slik:

- Samme kjønn-familier representerer ingen trussel mot dette landet eller mot andre par. Trusselen mot landets familier er at det for aller første gang er foreslått å skrive diskriminering inn i grunnloven, sier Buseck.

I ETASJEN OVER

oss i Brooklyn bor det et lesbisk par. De er begge leger og svært ansvarlige mennesker. De bidrar alltid, enten det er loppemarked eller opprydding i bakgården. Jeg kan vanskelig tenke meg noen som er en mindre trussel mot familielivet enn de to.

DETTE DREIER

seg imidlertid lite om realitet, men mye om symboler. Grunnlovsforslaget er et utspill i kulturkrigen som trolig kommer til å prege valgkampen 2004. Presidentens hustru, Laura Bush, har karakterisert homofile ekteskap som et «sjokkerende tema» for mange i USA, og George W. Bush vet at nesten 70 prosent av det amerikanske folk svarer nei når de blir spurt om homofile ekteskap.

MEN DET

gjenstår å se hvor lettsjokkerte amerikanerne egentlig er. Kanskje er vi inne i et spill, der alle er bekymret for andres reaksjon, som David Letterman sa i sitt seine kveldsshow etter at Janet Jackson blottet et bryst i Super Bowl i januar:

- Nå skal hun som later som om hun er lei seg, be om unnskyldning til dem som later som om de er fornærmet.

Den demokratiske

rådgiveren Anna Greenberg sier til The New York Times at det nå vokser opp en generasjon som tenker helt annerledes om disse temaene.

- Om noen år vil ikke de fatte hva alt dette styret dreiet seg om, sier hun.

11. SEPTEMBER 2001

satte en annen standard for hva som er alvor. Svært mange familier erfarer dessuten å ha en homofil i egne rekker. Når til og med den superrepublikanske Dick Cheney har en lesbisk datter, da er vel trusselen ikke fullt så dramatisk?