Kulturminister skar opp kake som forestilte en svart kvinne

Nå kreves hennes avgang. - Jeg ble lurt, svarer hun.

MANGE REAGERTE: Reaksjonene ventet ikke på seg etter at den svenske kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth skar opp en kake som illustrerte en svart kvinne. Foto: Facebook
MANGE REAGERTE: Reaksjonene ventet ikke på seg etter at den svenske kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth skar opp en kake som illustrerte en svart kvinne. Foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildene av en latterfull svensk kulturminister som skjærer opp en kake har fått voldsomme reaksjoner i Sverige, melder Expressen.

I etterkant av at bildet ble kjent, har hun tilbakevist all kritikk ved å si at kunst må få provosere, og sier at det var nettopp kunsterisk frihet som var tema da hun var der.

- Det er jo kunstnerens hensikt å provosere, og det var temaet for dagen. Det er jo viktig til enhver tid, og spesielt i en tid der kunstnernes situasjon er truet, sier hun.

Til Aftonbladet sier hun at hun forstår at folk har blitt opprørte.

- Det er ikke merkelig. Bildet er veldig bisarr, sier han.

Krever ministerens avgang Afrosvenskenes landsforbund krever nå kulturminister Lena Adelsohn Liljerots avgang.

- Vi mener vi har med en minister som har gjort et grovt rasistisk overtramp. Det gjør saken enda verre at hun i ettertid ikke angrer det inntruffne, skriver talsperson Kitimbwa Sabuni i et debattinnlegg hos Aftonbladet.

- Kulturministeren må ta sitt ansvar å gå av, konstaterer han i innlegget.

Etter mye rabalder etter bildet ble kjent i svenske medier, sier kulturministeren til Expressen at hun ikke ante noen ting om kaken skulle illustrere en svart kvinne.

- Jeg ble lurt - Jeg hadde ikke sjans til å studere kaken på forhånd. Lurt ja. Eller overrasket. Jeg kom inn med en kniv i hånden og ble bedt om å skjære i kaken. Det gjorde jeg.

Men hun vil ikke gi etter for kravet som har dukket opp.

- Jeg kommer ikke til å gå av, sier hun til Expressen.

- Misforstått Kunsteren på sin side mener alle har misforstått.

- Med tanke på at det er få svenske afrosvenske kunstnere, så kunne man jo ha håpet av Afrosvenskenes landsforbund hadde satt seg litt mer inn i den kunsten jeg driver med, sier Makode Linde til nyhetsbyrået TT.

Linde er kjent for sitt arbeid med spørsmål rundt rasisme og fremmedfiendtlighet i sin kunst, i tillegg til å konstatere vestlige forestillinger av Afrika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer