Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulturministeren kaller Islamsk Råd inn på teppet

Vil at IRN skal forklare hvordan de forholder seg til mistillit. 

MØTE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland kaller inn Islamsk Råd til møte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MØTE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland kaller inn Islamsk Råd til møte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulturminister Linda Hofstad Helleland kaller inn Islamsk Råd (IRN) til møte, skriver TV 2.

- Jeg har innkalt IRN til et møte for å høre deres vurdering av den alvorlige situasjonen de har satt seg selv i, sier kulturministeren til NTB.

Statsråden vil be IRN fortelle hvordan de vil forholde seg til tverrpolitisk mistillit til organisasjonen, og hvordan de har planer om å innfri vilkårene for støtten.

Kulturministeren har også bedt juristene i departementet om å se på om Islamsk Råd fortsatt oppfyller betingelsene for å få statsstøtte, skriver NTB.

- Jeg har bedt juristene i departementet se på om Islamsk Råd er i stand til å ivareta vilkårene for bevilgningen de har fått av et enstemmig Storting, sier Hofstad Helleland.

Ansatte nikabkledd kvinne

I går ble det klart at Islamsk Råd har ansatt nikabkledde Leyla Hasic (32), som Islamsk Råd Norges (IRN) nye administrasjonskonsulent.

Ansettelsen har skapt en voldsom debatt, og kom etter at kulturdepartementet bevilget 484 000 kroner til IRN.

- Jeg har ikke noen mening om kvalifikasjonene til kvinnen som er ansatt, men jeg ser fram til å høre hvordan de opplever den tverrpolitisk svekkede tilliten organisasjonen nå møter, sier kulturministeren til NTB.

I et brev som NTB har en kopi av, der departementet midlertidig holder tilbake økningen, blir det understreket flere steder at de økonomiske tilskuddene til IRN gis under forutsetning av at organisasjonen skal «fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet».

- Støtter ekstrem islam

Blant dem som har reagert, er Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari.

- Regjeringen må kjenne sin besøkelsestid. At en statsstøttet organisasjon (som IRN, red.anm.) går i en så ekstrem retning, betyr at vi må stoppe deres tilgang på skattebetalernes penger, har Keshvari uttalt til Dagbladet

Keshvari mener også det er åpenbart at Høyre og Frp må ta avstand til IRN.

- Islamsk Råd støtter åpenbart ekstrem islam. De har tidligere brukt evigheter på å ta avstand til ekstreme grupperinger og handlinger. Nå ansetter de altså en kvinne som går med nikab. Hvis IRN ikke har skjønt at de ikke kan operere på den måten i et sivilisert samfunn som Norge, så sier det seg selv at vi ikke kan støtte dem.

- Vi jobber mot ekstremisme

Islamsk Råd har på sin side sagt at de ikke forstår kritikken fra Keshvari.

- Dette viser at Keshvari har problemer med å huske hva som er IRNs ståsted i kampen mot ekstremisme. Vi har jobbet veldig konstruktivt og målrettet mot ekstremisme i mange år. Han burde vite bedre. Hvis han ikke har fått det med seg, så er det hans problem, sa Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, til Dagbladet tidligere i dag.

Også Norges største muslimske trossamfunn reagerte i går på ansettelsen av Leyla Hasic.

- Flere moskeer har gitt signal om utmeldingsprosess, men det som er sikkert er at Det Islamske Fellesskap Bosnia Herzegovina melder seg ut av Islamsk Råd, bekreftet Senaid Kobilica overfor VG i går.

Flere av de andre muslimske trossamfunnene diskuterer også hvorvidt de ønsker å være medlem av Islamsk Råd som følge av ansettelsen.

Også kulturministeren kritiserte i går ansettelsen av 32-åringen. På Facebook skrev hun: «Islamsk Råd Norge sier selv de har som formål å være brobygger og dialogpartner. Organisasjonen skal skape gjensidig forståelse og respekt for muslimer og ikke-muslimer i Norge. Når Islamsk Råd tillater at de ansatte bruker niqab kan det komme i veien for de gode formålene. Det vil skape større avstand og mindre forståelse.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media